Oost Burkina Faso

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De moskee

Oost Burkina Faso,
Burkina Faso


Bani is een dorp in het noordoosten van Burkina Faso. Het staat bekend om zijn zeven lemen moskeeën. Het verhaal achter deze bijzondere bouwwerken is minstens zo interessant.

In 1979 hoorde imam El Hadj Mohammed in een droom de stem van Allah. Allah vroeg hem een moskee te bouwen. Zonder enige architectonische of bouwkundige kennis ging El Hadj met hulp van alle dorpsbewoners aan de slag. Nadat deze centrale moskee klaar was, bouwde hij nog zes andere moskeeën op de omringende heuvels.

De zes, kleinere moskeeën op de heuvels zijn alle gericht op de centrale moskee in het dorp. Iets wat tegen alle islamitische bouwregels ingaat: de moskeeën zijn niet gericht op Mekka. Dat heeft El Hadj destijds in grote problemen gebracht.

Hoewel de moskeeën dus nog geen veertig jaar oud zijn, verkeren ze in een slechte staat van onderhoud. Toch stellen de dorpsbewoners alles in het werk de moskeeën te behouden. Met wat donaties van incidenteel passerende toeristen hopen ze hun 'culturele erfgoed' in stand te houden.

Er worden geen diensten meer gehouden in de moskeeën. De zoon van El Hadj is nu de imam. Hij leidt je graag persoonlijk rond door het levenswerk van zijn vader.