Bobo Dioulasso

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bobo Dioulasso image

Bobo Dioulasso

Bobo Dioulasso
Burkina Faso
Evaneekelen

Op bezoek in Dedougou.

9 augustus 2010

Afgelopen zaterdag zijn we teruggekomen van 2 dagen Dedougou waar we het project van Sigrun hebben bezocht. Erg indrukwekkend wat zij voor elkaar heeft gekregen! Op een terrein van 10 hectare zijn inmiddels een fietsenwerkplaats, zeepatelier, electricien, lasafdeling e.d. verschenen.
Ook zijn er al klaslokalen gebouwd voor de technische school die in oktober open gaat.
De directeur van de technische school van Moctar is met ons meegereden zodat hij zijn expertise kon delen met de directeur van de school van Sigrun.
Terwijl zij aan het vergaderen waren zijn wij met Moctar en een vriend van hem naar de rivier gereden en hebben we een plaatselijke boer bezocht. Heerlijk rustig daar het platteland!
Zondag zijn we met Boro gaan eten bij een restaurant langs de weg naar Mali. En daar hebben we voor het eerst een echte tropische regenbui in Burkina meegemaakt. Het kwam met bakken uit de hemel, het hele restaurant wat natuurlijk idyllisch onder de mangobomen was moest verplaatst worden naar het afdak. Hutje mutje zaten we daar onze kip met rijst te eten terwijl er overal om ons heen spontane rivieren ontstonden. Het hield maar niet op!
´s Avonds hebben we via Skype gebeld met Franca, die inmiddels telefonisch contact had gehad met de eigenaars van het terrein. Het was een goed gesprek, Franca heeft beloofd dat ze een brief zal schrijven met daarin onze plannen voor het terrein. De erfgenamen van de man die het terrein met al die mooie bomen heeft beplant vinden het belangrijk dat wij de sfeer van het terrein willen behouden. We zijn benieuwd, ze zijn in ieder geval positief over het verkopen, maar snel zal het allemaal niet gaan in ieder geval. In oktober-november komen ze naar Bobo, Franca is er dan ook, dus dan kunnen ze elkaar in ieder geval ontmoeten.
Gisteravond in Villa Rose kwam tot onze verrassing Umar vertellen dat Mike, de nederlandse motorrijder die we in Rabat bij de ambassade van Mauretanie hebben ontmoet, net was aangekomen in Villa Rose. Leuk om hem weer te zien. Hij is een heel stuk magerder geworden, net zoals Klaas en ik. Reizen is goed voor de lijn!
Moctar is vandaag naar een ontmoeting met de minister van Toerisme, jawel, hij begeeft zich in hoge kringen! Hij was keurig in pak gestoken, ben benieuwd wat de minister te vertellen heeft. Wat ik begreep ging het over het feest in december. Burkina is sinds dit jaar 50 jaar onafhankelijk en dat wordt in december groots gevierd. De hele stad ligt daarvoor nu al overhoop. Straten zijn opgebroken, het is één modderpoel want de hele boel wordt gerenoveerd. Straks zijn hier dus allemaal mooie gladde wegdekken waar we nog jarenlang profijt van hebben, nu is het even afzien.
Klaas zit inmiddels weer te werken achter de computers van Moctar. Van alles werkt niet meer, dus hij heeft weer een leuk klusje. Ik ga straks met Mike de stad in, even kijken bij Gafreh of de tassen van Franca klaar zijn en dan naar de markt!