Savuti

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De beste gids

Savuti,
Botswana


Serieus, dit was echt de beste "gids" die we ons konden wensen!
Dit is niet de mooiste foto uit mijn Afrika collectie maar wel eentje met heel veel fijne herinneringen.

Wij zijn 6 keer met Stan, onze gids, op Game Drive geweest.
We zaten met zijn drietjes in zijn jeep en het verveelde geen enkele seconden. Stan is opgegroeid in de bush bush, tussen de wilde dieren. Zijn kennis was dan ook optimaal en hij kende alles van de beesten. Van de strepen van de zebra tot een bepaalde lokroep van de luipaarden. Daarnaast had hij alles uitgewerkt in zijn eigen boek En geen enkele vraag was hem teveel.

Omdat hij vond dat wij goede leerlingen waren, hij had ook regelmatig mensen in zijn auto die perse een bepaald dier wilde zien, daar 20 foto's van namen en die verder geen oog hadden voor de rest van de natuur, liet hij ons zijn "kunstwerk" en persoonlijke gids zien.
Wat een levenswerk.

Dit zijn twee pagina's uit zijn boek en hier krijgen wij uitleg hoe termieten hun heuvels bouwen en wat er binnenin allemaal gebeurt.
Dat sommige koninginnen wel vijftig jaar oud kunnen worden en dat de termiet daarmee verreweg het langstlevende insect is hadden we anders nooit geweten.

Daarom wil ik dit plaatje toch even met jullie delen.
Het was zo bijzonder en indrukwekkend.
Omdat wij heel veel van Stan hebben geleerd tijdens deze 6 game drives maar ook tijdens het diner vertelde hij van alles.
Dit maakte Botswana nog specialer dan het al was.
Bedankt!