Makgadikgadi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Overnight trip makgadikgadi zoutpannen vanuit planet Baobab

Makgadikgadi,
Botswana


Nog een tip voor een excursie vanuit planet Baobab! Via onze reisorganisatie hadden wij een overnight trip naar de zoutpannen geboekt. Vooraf was ik behoorlijk zenuwachtig,we zouden op een matrasje op de grond onder de sterren slapen, zonder tent, omheining, sanitair, bewaking tegen wilde dieren, geen klamboe of wat dan ook.. hoe dat kon begreep ik pas later :)
Met onze gids en kok reden we die dag in de jeep richting de zoutpannen. Tijdens de lange hobbelige rit komen we langs kleine boerendorpjes en we zien nog wild ook; een olifant schikt van onze komst en rent trompetterend weg. We stoppen uiteindelijk bij een boerderij waar de quads voor ons klaar staan. Onze gids bindt ons vakkundig een tulband om tegen het stof en dan rijden we de zoutpannen op. De zoutvlakte is ernorm en het geeft een gevoel van vrijheid om erop te rijden met de quad .
Halverwege stoppen we op een plek waar een kolonie stokstaartjes leeft, ze houden alles nauwlettend in de gaten. Daarna gaan we verder, op weg naar ons kamp. Midden op de zoutpan staat een klein tentje en ligt wat hout voor een kampvuur. Dat tentje blijkt een gat in de grond te verbergen met een ouderwetse poepdoos. Terwijl onze kok het kampvuur in een mum van tijd gemaakt heeft staan wij ademloos van het uitzicht te genieten.
Waar je ook kijkt, al draai je een rondje om je as, je ziet alleen een lege, wijdse vlakte. Geen bomen, planten, dieren (zelfs geen insecten), geen mensen, niets aan de horizon..alleen het krakende zout onder je voeten. Het is er doodstil.
We voelen ons alleen op de wereld..of met een beetje fantasie zelfs alleen op de maan..
Ondertussen zakt de zon steeds sneller richting de horizon en we genieten van een prachtige zonsondergang. Even later zitten we met zn vieren (wij tweeën, de gids en de kok) rond het kampvuur in het schijnsel van de maan te genieten van een heerlijke barbecue.
Het koelt behoorlijk af en we rollen onze matrassen uit; met onze kleren aan kruipen we erin en ritsen we de slaapzakken hoog dicht. Lekker warm, alleen een koude neus.
En dan lig je daar, onder de sterren en de volle maan, in een oorverdovende stilte van het uitzicht te genieten.. Ik hoef je vast niet te vertellen hoe mooi de zonsopkomst was de volgende ochtend...