Makgadikgadi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Baobab wandeling @ Planet Baobab - verdiep je in het leven van de Bushmen

Makgadikgadi,
Botswana


In [b]Gweta[/b], 205 km van Maun en 100 km van Nata, temidden van de [b]Makgadikgadi Pans [/b](zoutvlakten), ligt de vrij bekende campsite [b]Planet Baobab[/b]. Je hebt hier lodges, maar wij hebben overnacht in de rooftent op onze 4x4. Een erg leuke en leerzame excursie die we daar hebben gedaan is de [u][i]Baobab wandeling[/i][/u].

Met een man of 6 vertrokken om 5 uur 's in de namiddag vanaf de site aan de wandeling (eerder is te warm, 40 gr op 23 okt aan einde van het dry season). De gids vertelde over hoe diverse bomen en struiken een rol hebben vervuld in het leven van de Bushmen (nomadenvolk) die hier rondtrokken. Dit gebied heeft diverse [i]natuurlijke waterbronnen[/i]. De [u]Bushmen[/u] trok dan ook van bron tot bron roofdieren volgend om te jagen, maar ook om hun vee te laten drinken.

De route toont een aantal enorme [u]baobab bomen[/u]. De excursie eindigt bij [i]zonsondergang[/i] tegenover een waterpool, waarbij je onder genot van een bruine rum of gin-tonic geniet van drinkende ezels en het silhouet van baobabbomen tegen een paarsroze lucht.

De jonge, goed Engels sprekende, goedlachse gids wist elk van ons te boeien met allerlei [u][i]leuke weetjes[/i][/u]. Enkele hiervan:
- een van de baobabbomen in het gebied is 4500 jaar oud
- 75 procent van de baobab bestaat uit water
- de bosjesmannen staken stokken in de bast om te vluchten voor olifanten en andere dieren
- de wortels kunnen wel 100 meter lang worden wat een mogelijke verklaring is voor de beperkte schade a.g.v. blikseminslag
- de rode wevervogel bouwt zijn nest aan de westzijde van de boom om zich te kunnen warmen aan de laatste avondzon
- de zaden van de vrucht van de baobab werd door de Bushmen onder meer gebruikt voor het maken van koffie

Een paar andere leuke feitjes die ons werden verteld:
- het kalk van termietenheuvels werd gebruikt voor de bouw van huizen/hutjes
- olifantenpoep dient naast brandstof ook tegen verkoudheid door mee te stomen
- basilicumkruid vermengd met water helpt tegen muggen maar werd ook gebruikt voor het weghouden van vliegen bij overledenen (als tijdelijke balsem)

Ik hoop niet dat je deze tips ooit nodig zult hebben, maar boek gerust de excursie en laat je verrassen door de kennis over de rol van natuur in het leven van de Bushmen.

De kosten van de excursie bedragen [i]175 pula per persoon [/i](ongeveer 20 euro, incl. gin-tonic). Boeken doe je bij de receptie van Planet Baobab.