Botswana

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Botswana image

Een spannende actiefilm in Moremi Game Reserve

Botswana
Afrika
Noreen

Een spannende actiefilm in Moremi Game Reserve

Tijdens ons verblijf in Moremi Game Reserve kampeerden we op een prachtige plek bij een klein meertje in Xakanaxa gebied. Water heeft altijd aantrekkingskracht op dieren en we zagen meteen al diverse watervogels, nijlpaarden, olifanten, apen en impala's rondom onze kampeerplek. Bijzonder om daar dan je tentje op te mogen zetten! Na twee dagen zouden we dit gebied weer verlaten en doorreizen naar een ander deel van Moremi. De tenten hadden we inmiddels afgebroken en we waren nu lekker rustig aan het ontbijten.



Plots ontstond er rumoer op ons kamp. De apen die in de bomen zaten begonnen kabaal te maken. Ik zag dat onze gids getriggerd raakte, want waarom hoorden we deze waarschuwingsroep? Die vraag werd al snel beantwoord. Aan de rechterkant van het meer zagen we opeens een wilde hond rennen. En die rende door de bossen vlak langs ons kamp af! In een reflex rende ik naar onze truck om mijn fotocamera te pakken, want ik vervloekte mezelf dat ik die niet gewoon om mijn nek had hangen. Inmiddels zagen we aan de linkerkant van ons kamp nog meer wilde honden. Ze waren duidelijk op jacht! Uiteindelijk verdwenen ze weer en leek alles weer rustig te worden. 



Een paar minuten later riep mijn man dat hij de wilde honden weer zag! Ze waren op impala's aan het jagen. Weer renden ze een rondje door de bossen rondom ons kamp. Maar wat er toen gebeurde leek wel een film! 



De impala schoot ons kamp op. Ze rende echt letterlijk voor onze voeten voorbij, op de hielen gezeten door een wilde hond. En ik ging vervolgens achter die wilde hond aan met de camera in de aanslag. De adrenaline pompte door mijn lijf, ik stond te trillen op mijn benen en had moeite de camera een beetje stil te houden. 



De impala vluchtte het water in en probeerde naar de overkant van het meer te zwemmen. De wilde hond houdt niet zo van water en rende langs de kant af. Aan alle kanten leek nu iets te gebeuren. Ik zag de wilde honden hergroeperen. Hieraan zie je hoe slim ze te werk gaan, niet voor niets zijn ze door samenwerking de meest succesvolle jagers van Afrika. 



Terwijl de wilde honden een nieuwe tactiek bedachten, zwom de impala voor haar leven naar de overkant. Maar opeens hoorde ik de nijlpaarden die in het water lagen proesten en ze kwamen uit het water omhoog. Ik zag twee schaduwen naar de impala toe zwemmen. Steeds sneller naderden de schaduwen de impala en toen zag ik het: Krokodillen!



Alles leek nu in slowmotion te gaan. De krokodillen waren heel dicht bij de impala, maar de impala was bijna bij de overkant en de wilde honden waren er bijna om haar daar te pakken. Het zag er hoe dan ook niet best uit voor de impala, maar toch bleef ik hopen dat het beestje zich in veiligheid weet te brengen. Die hoop had ik niet lang. De krokodillen kwamen omhoog en grepen de impala in hun bek. Flink gespetter, nog een keer zag ik het kopje van de impala en toen waren de krokodillen en de impala weg. Een ijzige gil volgde. Ik besefte niet direct, dat ik diegene was die keihard "NEE!!" gilde. Het wateroppervlak was weer helemaal kalm, aan niets kon je zien wat hier in dat water zich afgespeeld had. 



Inmiddels hebben de wilde honden de overkant bereikt. Ze snuffelden langs de waterkant en het leek alsof ze net als wij niet beseften wat er was gebeurd. 6 wilde honden kwamen bij elkaar en ze leken elkaar te begroeten. Geweldig om te zien. Daarna verdwenen ze weer terug de wildernis in op zoek naar een nieuw ontbijtje.



Nog steeds als ik eraan terugdenk krijg ik kippenvel. Het zien van de wilde honden is al heel bijzonder, maar om dan ook een jacht van zo dichtbij te zien en dan vervolgens een onverwachte kill meemaken, dat was een topper! Deze ervaring zal denk ik moeilijk nog overtroffen kunnen worden. 

Foto's

De wilde hond jaagt de impala op
De wilde hond jaagt de impala op
Noreen
Krokodillen naderen de impala
Krokodillen naderen de impala
Noreen
Flink gespetter, het laatste wat we zien vd impala
Flink gespetter, het laatste wat we zien vd impala
Noreen
De wilde honden waren vandaag niet succesvol
De wilde honden waren vandaag niet succesvol
Noreen