Botswana

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Botswana image

Namibië - Botswana 2003 (5) - Khwai rivier en Moremi

Botswana
Afrika
Hbplaatjes

Namibië - Botswana 2003 (5) - Khwai rivier en Moremi

Ook het vervolg van onze reis had weer allerlei verrassingen, namelijk: klem tussen de olifanten, vast in het moeras en bestolen door bavianen.

Na de enerverende ontmoeting met de leeuwen op de Savuti campsite stond de rit naar Moremi NP op het programma. De rit is ongeveer 100 kilometer naar de gate van Moremi. Net na de gate is onze eerste camping in Moremi. Hier blijven we één nacht. De volgende overnachting is bij Third Bridge. Dit is de campsite die het verst Moremi in ligt. Na een nacht op deze plek zouden we de bewoonde wereld in Maun weer terug moeten zien.

Aangezien we al een aantal keren vast waren komen te zitten namen we het hoofdpad, de sand ridge road, door Chobe. Zelfs de oversteek van de Magwikhwe Sand Ridge verliep zonder problemen. Uit angst om weer vast te komen zitten hielden we wel steeds behoorlijk wat vaart. Wellicht kwam het hierdoor, maar dit stuk hebben we eigenlijk niets gezien, behalve veel stof.

Na het gehobbel door het zand kwamen we bij de Khwai rivier (zie ook onze tip). Langs deze rivier loopt een zandpad dat de verbinding is tussen Chobe NP en Moremi NP. Eerst zagen we een gigantische groep buffels die bij de rivier kwamen drinken. Daarna waren het eigenlijk alleen nog olifanten. We waren midden in de droge tijd en deolifantenfamilies uit Chobe NP trekken of naar de Chobe rivier of naar de Khwai rivier. Het was een komen en gaan van olifanten naar de rivier. Op een gegeven moment konden we geen kant meer op. Achter ons een familie, bij de rivier een familie, uit het bos een familie en toen we een bochtje omgingen op 15 meter voor ons een groepje bullen. Daar stonden we dan: Klem tussen de olifanten. Gelukkig waren ze rustig en daardoor wij ook. Het enige gevaar was dat ze ergens van zouden schrikken. We hebben de motor uitgezet en rustig afgewacht. Na een tijdje, het leek waarschijnlijk langer dan het was, gingen de bullen het bos in en konden we verder.

Uiteindelijk kwamen we bij de noordelijke gate van Moremi NP. De campsite is net aan de andere kant van de “brug”. ’s Middags konden we nog wat rondrijden in Moremi en zagen we vooral lechwes en nijlpaarden.

De volgende morgen, na weer een nacht in het toch wel erg krappe daktentje, gingen we op weg naar Third Bridge. Er loopt een soort hoofdpad van 60 kilometer van north gate naar third bridge. Dit pad heeft echter zoveel vertakkingen dat het vaak onduidelijk is wat het juiste pad is. Het gebied is echter prachtig. We hebben veel alternatieve paden gereden en zagen veel antilope soorten. Vooral de roan antilope was bijzonder. Uiteraard hebben we ook een stop gemaakt bij de Dombo hippo pool. Via het eerder genoemde hoofdpad kwamen we zonder problemen bij de Xakanaxa campsite. Dit is een schitterende plek.
Daarna ging het waarschijnlijk mis. Op onze kaart stond steeds water aan de rechter (westelijke) kant van het pad. Dus hielden we het water steeds aan onze rechterkant . Onze misrekening was echter dat het de droge tijd was en eigenlijk reden we dus zo het moerasdeel van Moremi in. Na een tijdje begonnen we “ nattigheid” te voelen. Zaten we wel goed?? Op een gegeven moment zagen we alleen nog maar dode bomen. Gelukkig hadden we een goede kaart (Shellkaart Moremi) waarop het Dead Tree Island stond. Kortom we zaten helemaal verkeerd. De weg terug vinden was nog een heel probleem, omdat de sporen in dit gebied allerlei vertakkingen hadden. Telkens reden we weer tegen een waterloop aan. Uiteindelijk vonden we, na een paar uur rondcirkelen, toch een uitgang uit dit doolhof. Kort daarna kwamen we een groep toeristen tegen met gidsen, die ons de weg naar third bridge konden wijzen.

Onze campingplaats (nr.7) op third bridge was honderden meters van het sanitair blok. Het was een donkere plek tussen grote bomen aan de rand van het eiland. Onze campingplaats werd bewoond door wel vijftig bavianen. Het diner die avond was eenvoudig: soep met brood. Toch kregen we het idee dat de bavianen deze eenvoud niet erg vonden. Toen we aan tafel zaten te eten kwamen ze steeds dichterbij. Met opstaan, hard roepen en wild met je armen zwaaien gingen ze steeds wel weer iets achteruit. Op een gegeven moment kwam een groot mannetje in volle vaart naar onze tafel rennen. Hij trok zich niets aan van ons gezwaai en geschreeuw en ging er met onze zak brood vandoor. Dat was pas echt schrikken, als er zo’n beest op je af komt terwijl je zit te eten.

De bavianen zochten een slaapplaats in de bomen op onze campingplaats. Ze maakten nog veel ruzie onderling om het brood, maar gingen uiteindelijk slapen. Ook voor ons zat er niet veel anders op dan naar bed te gaan. Het was geen prettige plek om lekker buiten te gaan zitten bij het kampvuur. Na een vrij onrustige nacht met nijlpaarden bij de auto stonden we de volgende morgen vroeg op. Geen baviaan meer te zien en geen brood meer te eten. Een kop koffie en snel op weg.
Na nog een laatste game-drive door Moremi bereikten we zonder problemen Maun. Hier hadden we geboekt bij Crocodile Camp. Dit kamp heeft een goede bar perfect gelegen aan de rivier. Na drie nachten kamperen gingen een lekker koud biertje en een goede maaltijd er wel in.

De volgende morgen hadden we de vlucht naar de Okavanga Delta in het vooruitzicht. Redelijk op tijd hebben we ons prima huisje opgezocht om na een goede nachtrust weer helemaal klaar te zijn voor de Delta.

Foto's

51587.jpg
51587.jpg
Hbplaatjes
e0d9b.jpg
e0d9b.jpg
Hbplaatjes
e0d9b.jpg
e0d9b.jpg
Hbplaatjes
d0b19.jpg
d0b19.jpg
Hbplaatjes
d0b19.jpg
d0b19.jpg
Hbplaatjes
cc06a.jpg
cc06a.jpg
Hbplaatjes
cc06a.jpg
cc06a.jpg
Hbplaatjes