Bosjesmannen gearresteerd image
Thierry

Bosjesmannen gearresteerd

Zes Bosjesmannen in Botswana zijn gearresteerd omdat ze aan het jagen waren. Dat meldt First People of the Kalahari, een organisatie die opkomt voor de rechten van de Bosjesmannen. En jagen is volgens de wet een van hun rechten.

In 2002 zijn zo'n 5000 Bosjesmannen van de stammen Gana, Gwi en Tsila verdreven uit hun woongebied, het natuurpark Central Kalahari Game Reserve. Ze wonen sindsdien in een kamp buiten het reservaat. De reden hiervoor is de vondst van diamanten in het reservaat. De Bosjesmannen, jagers en verzamelaars, trekken al meer dan 20.000 jaar over de woestijnvlakten van de Kalahari.

Tot vreugd van de Bosjesmannen luidde het vonnis van het hooggerechtshof in Botswana vorig jaar, dat het volk wel het recht heeft om in het reservaat te jagen. Ook mogen ze van de rechter terugkeren naar hun geboortegrond (zie Columbus editie 8).

Alleen de overheid wil niet meewerken en zet jagende Bosjesmannen in de gevangenis. Ook mag het volk zijn vee bij terugkeer naar het park niet meenemen. De Bosjesmannen hebben te kampen met nieuwe ziektes als TBC, aids en alcoholisme. Als de overheid volhardt in het negeren van het vonnis, bestaat de kans dat veel Bosjesmannen sterven en hun levenswijze verloren gaat.

Meer informatie over de bosjesmannen in Botswana:
Survival International