Roze olifant gespot image
Marieke1983

Roze olifant gespot

Berichtten wij vorige week al dat er een unieke roze dolfijn in een meer in Louisiana rondzwemt, gisteren spotte een cameraploeg van de BBC een albino-olifant in Botswana.

Het drie maanden oude kalf bevond zich in een kudde van zo’n tachtig olifanten in de Okavango Delta. Hoewel het dier niet echt wit is, maar roze-bruin, denken experts dat het een zeldzame albino is. Zijn kans op overleven is klein, omdat het felle Afrikaanse licht zijn ogen en huid kan aantasten.

Overlevingskans
Ecoloog Mike Chase geeft het roze olifantje nog niet op: ’Hij heeft geluk dat hij zich bevindt in de Okavango Delta, want hier kan hij schuilen voor de zon onder de grote bomen en in de modder rollen om een beschermlaag te krijgen. Het kalf loopt nu nog veilig in de schaduw van zijn moeder.’

Uniek
Hoewel albinisme bij Aziatische olifanten geregeld voorkomt, is de genetische afwijking minder gewoon bij de grotere Afrikaanse soort. ‘Ik bestudeer de olifanten in deze regio nu al tien jaar, maar dit is de eerste keer dat ik een albino-kalf tegenkom,’ aldus Dr Chase van de stichting Olifanten Zonder Grenzen.

Foto door Mike Holding van de BBC