Ouidah

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bizarre gebruiken

Ouidah,
Benin


In diverse landen heb je gebruiken waarbij je afvraagt: 'hoe is het mogelijk dat dit bestaat?'. Zoals het aanbrengen van littekens in de huid wat in veel West-Afrikaanse landen gebeurt. Officieel is dit verboden, maar je ziet nog steeds veel mensen (vooral ook veel kinderen) met littekens rondlopen en dan in het bijzonder de etnische minderheden zoals de Fon, Fulani, Somba en Holi.

De oorsprong van dit gebruik gaat honderden jaren terug en is vooral uit praktisch oogpunt ontstaan. Zo kon je zien tot welke stam iemand behoorde. Heel handig in geval van oorlog, het was gelijk duidelijk wie de vijand was. Ook werd gedacht dat littekens geluk brachten en voor bescherming zorgden tegen kwade geesten. Dat was zeker het geval tijdens de slavernijperiode. Slavenhandelaren wilden alleen mensen zonder littekens omdat die gezonder zouden zijn. Op deze manier zijn velen aan de handelaren ontkomen.

Tegenwoordig worden er naast littekens veel tatoeages aangebracht, puur ter verfraaiing. Bij deze vrouw uit Benin zijn de versierselen deels in haar huid gebrand. Decoratief dat wel, maar dat lijkt me nog pijnlijker dan met een naald of een mes.