Ouidah

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hij is klaar voor Kokou

Ouidah,
Benin


Ieder jaar wordt in Benin op 10 januari het nationale voodoofestival gevierd.
Voodoo, dat Vodun heet in Benin, is de religie van de Fon en de Yoruba, de twee grootste bevolkingsgroepen van Benin. In deze religie staat het opperwezen Nana Buluku aan het begin van de schepping. Hij heeft hemel en aarde geschapen. Om orde in de kosmos te brengen heeft hij de twee-eenheid Mawu en Lissa voortgebracht. Mawu is vrouwelijk en Lisa mannelijk. Alle goden (meer dan 200) zijn kinderen van Mawu en Lissa. Bekende goden zijn de god van het ijzer, van de zee, de aarde en de donder.
Kokou is de god van het ijzer en de oorlog. Deze man is zojuist in trance geraakt door het ritme van de trommels dat Kokou oproept. Hij heeft zijn wereldse kleding uitgedaan en helpers doen hem een rieten rok aan. Daarnaast heeft hij zich ingesmeerd met een mengsel van maismeel en palmolie, wat dient om de goden te eren.
De man is zo diep in trance dat hij geen pijn voelt. Hij snijdt zich dan ook met elk scherp voorwerp dat hij te pakken kan krijgen. Op het vodunfestival gebruiken ze hoofdzakelijk bamboemessen, maar er slipt wel eens een metalen mes tussendoor, waarmee ze zich tot bloedens toe verwonden. Je ziet de littekens van vorig jaar nog op zijn armen zitten.
Door de contacten met de goden krijgen deze mensen zoveel energie, dat ze het leven weer aankunnen.