Ouidah

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Back-to-her-roots

Ouidah,
Benin


Het jaarlijkse Voodoofestival in Benin heeft naast een serieuze ondertoon ook een hoog feestgehalte. Van heinde en verre komen mensen naar Ouidah om het festival mee te vieren

Vooral het grote aantal Brazilianen valt op. Tijdens de slavenperiode werden vanuit het Portugese Fort van São João Baptista de Ajudá slaven verscheept naar Brazilië (de toenmalige kolonie van Portugal). Al met al een paar miljoen Beniners en dit is nog steeds zichtbaar in de bevolkingsopbouw in Brazilië. Ongeveer 50% van alle inwoners is van Afrikaanse afkomst en daarvan is verreweg de grootste groep mulat, een mengelmoes van Europees-Afrikaans-Indiaans bloed. Deze groep valt op door hun mooie ‘koffiekleurtje’.

Deze Braziliaanse schone komen we al vroeg op de ochtend tegen bij de ‘Temple des Pythons’ waar het Voodoofestival jaarlijks van start gaat. We raken aan de praat en net als voor veel andere slaven-nakomelingen is dit festival voor haar een ‘back-to-my-roots-ervaring'. Maar wel één met een feestelijk tintje, dat kun je wel aan Brazilianen overlaten.