Noord Benin foto's & tips

'392243' door Giraffe '392243' door Giraffe

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Peul dame

Giraffe

De Fulani, of Peul, is een bevolkingsgroep die in een aantal landen in West-Afrika leeft. Ze zijn o.a. te herkennen aan de tatoeages in het gezicht. Hier is te zien dat ze ook hun haar op een bijzondere manier kunnen dragen. Deze dame woont in een hele kleine nederzetting met 3 hutjes. Ze leven voornamelijk van hun dieren (geiten, schapen en koeien). Er zijn nog nomadische groepen Fulani, deze dame woont echter op één plek.

'270292' door corriedewinter '270292' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Verkeersknooppunt

corriedewinter

Het drielandenpunt in Vaals vond ik als kind heel spannend. Nooit gedacht dat ik ergens in hartje Afrika (Djougou, Benin) op een kruispunt zou staan waar je naar vier landen kunt gaan (weliswaar ver, maar toch). De hoofdwegen naar Togo, Burkina Faso en Nigeria komen hier samen. Nu is het rustig omdat het avond is, maar over het algemeen dendert er veel vrachtverkeer over dit kruispunt.

'347101' door corriedewinter '347101' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Bij de Peul

corriedewinter

We zijn op bezoek in een Peuldorp. Meer dan een eeuw geleden vestigden de Peul zich in permanente kampen bij de dorpen van de Bariba akkerbouwers. Ze leefden van de opbrengst van de melk,maar kregen ook land om zelf wat te verbouwen. In de droge tijd ging een deel van de mannen met de kudde naar het zuiden. Enkele melkkoeien bleven thuis. Aan het begin van het regenseizoen keerden de kuddes terug om in de buurt van het dorp te grazen. Wanneer de akkerbouwers na de regentijd hadden geoogst graasde het vee de stoppelakkers verder af. De Peul ruilden veeprodukten tegen graan met de boeren. Ook sloten ze zogenaamde herderscontracten af: een akkerbouwer gaf zijn rundvee ter verzorging aan een Peul, de Peul gebruikte de melk van het vee, mocht af en toe een kalf houden of kreeg graan als geschenk bij de geboorte. Tegenwoordig leeft men nog op dezelfde manier, maar er is wel iets veranderd wat betreft het grondgebruik. Om overbegrazing en uitputting tegen te gaan zijn dorpscomités gevormd van akkerbouwers en veetelers die de directe omgeving beheren. Dit meisje leeft haar eigen leven; ze gaat waarschijnlijk niet naar school en leert het werk van haar moeder.

'386374' door Giraffe '386374' door Giraffe

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Peul

Giraffe

In de buurt van Natitingou bezoeken we een Peul nederzetting. Die bestaat uit 3 hutten waar een familie woont. Zij wonen hier permanent en hebben een aantal koeien en schapen. Een aantal vrouwen en kinderen zijn aanwezig, samen met deze man. Zoals je aan het mutsje van de man kunt zien zijn deze Peul aanhangers van het moslim-geloof.

'382758' door Giraffe '382758' door Giraffe

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Fulani dame met baby

Giraffe

In verschillende West-Afrikaanse landen leven de Fulani, ook wel Peul genoemd. Er zijn Peul die een vaste verblijfplaats hebben in een dorpje. Er zijn ook Peul die semi-nomadisch zijn. Deze dame behoort tot de semi-nomadische Peul. Dat betekent dat ze rondtrekken met hun vee (koeien en schaapjes) en af en toe een tijdje op één plek blijven. Hun huizen bestaan uit kleine hutjes die makkelijk te verhuizen zijn. Ze zijn gemaakt van een soort rieten matten. Deze kleine groep Peul heeft ongeveer 400 koeien om te verzorgen. De mannen trekken er 's-ochtends vroeg op uit met het vee en komen als het donker wordt weer terug. Dan wordt ook het vee gemolken. Wij mochten aanwezig zijn bij de familie en kijken hoe de mannen met al het vee terugkwamen. De vrouwen hadden allemaal versieringen met munten en zijn erg kleurrijk gekleed.

'514911' door corriedewinter '514911' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Ga in gesprek bij de.

corriedewinter

Wij bezoeken samen met de burgemeester een dorp van de Peul op een stil moment; de kuddes zijn met de mannen ver weg om te grazen en er zijn maar enkele vrouwen en kinderen aanwezig. We mogen binnen kijken en de vrouwen zijn net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar hen. Je ziet de typerende versieringen van de Fulani: tatouages en speciale vlechtjes. De dames staan hier met mijn man te praten. Later laat ik hen foto's van Nederland, het koningshuis en van ons gezin zien. Ze vinden het allemaal geweldig en hebben vervolgens geen enkel probleem om zelf op de foto te gaan.

'227287' door Bowral '227287' door Bowral

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Medicijnman

Bowral

De 'healer', 'guérisseur' of 'medicijnman' is een van de belangrijkste mensen in een gemeenschap. Hij geneest niet alleen zieken met allerlei planten- en kruidenextracten, maar hij consulteert ook de geesten voor advies. Dit is de medicijnman van het prachtig tegen de heuvels gelegen dorp Tanéka Koko in het noordwesten van Benin. Zijn enige kleding bestaat uit een broekje van geitenleer en een oranje hoedje, dat alleen hij mag dragen. Hij is inmiddels 85 jaar oud.

'350772' door corriedewinter '350772' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Genezer en regenmaker

corriedewinter

Taneka Koko (onderaan de rots) en Taneka Beri (boven op de rots) zijn twee dorpjes die ongeveer een kilometer van elkaar op de weg van Djougou bij het plaatsje Copargo tegen de bergen aan geplakt liggen,. De huizen zijn van leem en de daken van stro, met een lemen pot als afsluiting van het dak. Ieder jaar worden de rieten daken volledig vervangen, afwisselend in het ene of andere dorp. Het is niet druk in het dorp; iedereen die kan werken doet seizoenwerk in het omliggende gebied. De bejaarden, de animistische priester (féticheur ) en genezer (guérisseur), kinderen en vrouwen blijven achter. De vrouwen maken sodabi, een sterke drank die bij veel ceremonies wordt gebruikt. Hier zie je een oude féticheur. Hij is slechts gekleed in een geitenvel, dat hij voor de vorm over zich heen heeft gedrapeerd. Zijn pijp moet altijd blijven branden. Er wordt beweerd dat deze man 90 jaar oud is en dat hij regen kan maken..

'514007' door corriedewinter '514007' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Het is stil in het...

corriedewinter

Meer dan een eeuw geleden vestigden de Peul of Fulani zich in permanente kampen bij de dorpen van de Bariba akkerbouwers in Togo. We zijn op bezoek in een Peuldorp. De Peul leefden van de opbrengst van de melk,maar kregen ook land van de Bariba om zelf wat te verbouwen. In de droge tijd ging een deel van de mannen met de kudde naar het zuiden. Enkele melkkoeien bleven thuis. Aan het begin van het regenseizoen keerden de kuddes terug om in de buurt van het dorp te grazen. Wanneer de akkerbouwers na de regentijd hadden geoogst graasde het vee de stoppelakkers verder af. De Peul ruilden veeprodukten tegen graan met de boeren. Ook sloten ze zogenaamde herderscontracten af: een akkerbouwer gaf zijn rundvee ter verzorging aan een Peul, de Peul gebruikte de melk van het vee, mocht af en toe een kalf houden of kreeg graan als geschenk bij de geboorte. Wij bezoeken samen met de burgemeester het dorp op een stil moment; de kuddes zijn ver weg om te grazen en er zijn maar enkele vrouwen en kinderen aanwezig. We mogen overal binnen kijken en de vrouwen zijn net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar hen. Tip: neem de tijd; ga ergens zitten en laat alles op je afkomen. Begin pas later met fotograferen; de mensen zijn dan aan je gewend en poseren veel minder. En: laat foto's zien van je eigen gezin en omgeving. De reacties zijn prachtig.

'348865' door hbplaatjes '348865' door hbplaatjes

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Abessijnse scharrelaa

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het Pendjari NP in het noorden van Benin. Pendjari ligt op de grens met Burkina Faso. Als je bvanuit Pendjari nog noordelijker trekt kom je in het Park W. Het zijn afgelegen gebieden en er komt nog veel wild voor. Zelfs leeuwen zien behoort tot de mogelijkheden. Je moet mazzel hebben, maar het kan. Olifanten, buffels en antilopen zijn vrij algemeen. Bij de antilopen zijn de paardantilopen of roan bijzonder te noemen. De vogel op de foto is de abessijnse scharrelaar. Deze vogel zie je regelmatig in het park. Toch waren ze vrij lastig te fotograferen, omdat we niet echt dichtbij konden komen. De vogel komt voor van Senegal tot aan Kenia in een brede strook net onder de Sahara.Ze voeden zich met grote insecten en je ziet ze vaak op de uitkijk zitten op een lage tak zitten van een boom of hoog in een struik. Je ziet ze vaak bij (half)savannes, weilanden en langs wegen en paden. Het is een vrij grote vogel, want met de mooie staart mee worden ze ongeveer 45 cm.

'270878' door corriedewinter '270878' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Dansertje

corriedewinter

Wij mogen bij een Baribafamilie op het erf, gezeten op hun bankstel, de dansen bijwonen. Deze jongen wacht op zijn beurt. Als hij een oranje plaatje in de hand heeft, moeten de andere dansers hem volgen. De dansen dienen om goede geesten op te roepen, of juist boze geesten weg te jagen. De kleding is aangepast aan de gelegenheid. Dit hoofddeksel is typierend voor de Bariba.

'495754' door afrika '495754' door afrika

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Inventief speelgoed

afrika

Met oudjaar kampeerden we in de buurt van een Somba-dorp in Noord Benin. Nieuwjaarsdag maakten we een wandeling door de dorpen, waarbij de meeste inwoners nog vrolijk aan het doorfeesten waren en van alle kanten Bonne Année klonk. Dit jochie kwamen we in één van de dorpen tegen met zijn zelfgemaakte speelwiel.

'304515' door corriedewinter '304515' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Gezegend met...Tweeli

corriedewinter

In Benin zijn tweelingen heel belangrijk, omdat zij de twee-eenheid Mawu-Lissa, die de aarde besturen, vertegenwoordigen. Zij staan voor goed-kwaad en brengen evenwicht. Deze tweeling kijkt naar een tempelceremonie, waarbij de priester eer bewijst aan de god Heviosso, de god van de donder en gerechtigheid. Op het moment van deze foto heeft de priester sodabi (sterke drank) over een heilige paal in het midden van de tempel gegoten, om de god tevreden te stellen. Straks komt daar bloed van een geitje bij. Ik vond het een heftige gebeurtenis en de tweeling lijkt ook onder de indruk te zijn. Het is niet denkbeeldig dat zij de nieuwe generatie priesters zullen worden.

'298521' door Bowral '298521' door Bowral

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Stoffig

Bowral

Deze vrouwen moeten al zo'n eind lopen en dan komt er ook nog eens een auto voorbij scheuren die voor de nodige stofwolken zorgt. Maar ze blijven zingen ...

'236865' door Gerrit '236865' door Gerrit

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Ralley

Gerrit

Toen we het Pendjari Nationaal park uitkwamen kwam ons tegen de ondergaande zon een motor ralley tegemoet. De arme fietser en wandelaarster werden volledig in het stof gezet. Het leverde wel een aardig plaatje op.

'388546' door Giraffe '388546' door Giraffe

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Garen spinnen

Giraffe

Deze foto is gemaakt in een dorpje waar mensen wonen die tot de Yom behoren. De huizen in zo'n dorpje hebben kegelvormig strooien dak met helemaal bovenop een terracotta pot. Dit dorpje is tegen een heuvel op gebouwd. Helemaal bovenin het dorp wonen de fetisj priesters die nog gekleed gaan in een geitenvel. Deze dame kwamen we bij binnenkomst van dorp tegen. Onverstoord bleef zij garen spinnen.

'379819' door Giraffe '379819' door Giraffe

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Fotomodel

Giraffe

In het noorden kampeerden we bij het schooltje van Moupemou. Daar is ook de plaatselijke waterpomp. Deze mooie dame is één van de vrouwen die water kwamen pompen. Ze vond het erg vermakelijk dat ik haar vroeg of ik haar mocht fotograferen. Toen ik haar het resultaat liet zien was ze tevreden.

'376788' door hbplaatjes '376788' door hbplaatjes

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Taneka stam

hbplaatjes

In het noorden van Benin tussen Natitingo en Djougou woont de Taneka stam. Je bent hier niet heel ver van Togo. Deze stam heeft verschillende tradities. Zi lopen sommgen met drie lange littekens aan beide kanten van het gezicht rond als herkenningsteken. Ook de gezagsdragers zijn bijzonder. Voor een bezoek aan de dorpen moet je eerst langs de koning. Deze verwacht een leuke financiële bijdrage, maar verkleed zich dan voor je en zet een aparte theemuts op. Bij de rondgang in het dorp kom je de "ministers" tegen. Deze ministers lopen altijd in een soort leren luier rond met een lange stenen pijp in hun mond en een klein hoedje op hun hoofd. Kortom: Een bezoek aan deze dorpen is een aanrader. Misschien heb je dan ook het geluk dat de mooie jongeman van de foto die ons het dorp liet zien ook jullie rondleiding verzorgt.

'303825' door corriedewinter '303825' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Levensvreugde

corriedewinter

We zijn te gast in een dorpje in het noorden van Benin. Zojuist zijn we opgehaald door het ontvangstcomité, dat bestaat uit Chest dancers. Ze maken muziek door op hun borst te trommelen en te zingen. Op het plein voor de voodootempel, die aan Gononfohoue, de god van de vogels gewijd is, gaat het feest verder. Oud en jong dansen mee. Deze dame is heeft contact met Gononfohoue. Vol energie eert ze de vogelgod. Oneerbiedig gezegd lijkt deze dans wel op een vogeltjesdans...

'284515' door Bowral '284515' door Bowral

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Brommertje

Bowral

In Benin wordt veel per brommer vervoerd. Door de camera met een relatief lage sluitertijd mee te trekken, krijg je mooie 'snelheidseffecten' in de foto. Overigens is het wel vaak tien keer proberen om één acceptabele foto te krijgen … De vage contouren rechts zijn die van een brommer die in de tegengestelde richting rijdt

'234272' door jeannette '234272' door jeannette

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Snel

jeannette

Toen we in de afgelegen gebieden in het noorden van Benin reden op weg naar het Penjari wildlife park stopten we even onderweg. Toen kwam er een meisje snel op de fiets aan. Ze was erg nieuwsgierig naar ons en keek mij met deze indringende blik aan. Wat zou er in haar omgaan?

'514166' door corriedewinter '514166' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Yammie, Yamoogst bij.

corriedewinter

In het dorp van de Peul zien we alleen vrouwen en kinderen. De mannen zijn met de kudde weg of ze werken op het land, zoals deze verlegen man, die Yam oogst. Aan de tatouages in zijn gezicht zie je dat hij tot de Fulani of Peul hoort. In de tropen is Yam volksvoedsel nummer een, net als bij ons de aardappel. De knollen worden tot meel, chips en deeg verwerkt. Uit het meel wordt met water fufu gemaakt, een soort puree. Het kost het heel wat tijd om een goede fufu te bereiden. Je moet de yamwortelen koken, daarna schillen en dan fijnstampen tot een brei, dikke puree. Fufu eet je met elke soort saus, bij een stoofpot of zelfs bij soep. Om fufu te eten gebruik je de rechterhand om een stukje van de fufu af te nemen. Het wordt als uitermate onbeleefd beschouwd om je linkerhand te gebruiken, daar deze hand als onrein beschouwd wordt. Vorm een balletje van de fufu en druk daar een holte in. Gebruik het balletje om de saus, soep of wat je dan ook maar eet, mee op te nemen en breng het naar je mond. Wij aten fufu met een dikke tomatensaus, het smaakte prima.

'348359' door abytravel '348359' door abytravel

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Groot gezin...

abytravel

In de noordwestelijke regio Atakora vind je ten westen van Natitingou de Tata Somba: als burchten gebouwde lemen huizen. Ze worden bewoond door de Somba en de gezinnen zijn vaak groot. Veel mannen hebben meer dan 1 vrouw waardoor het kindertal nog groter wordt. Hier staat zo'n Grande Famille bij elkaar. Na ons bezoek aan hun woning wilden ze graag met z'n allen op de foto. Allen de jongste spruit staat er niet op, die was vannacht net geboren. Een zware bevalling hoorden we, dus moeder en kind lagen nu wat uit te rusten en aan te sterken verzorgd door de oudste echtgenote.

'454599' door corriedewinter '454599' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Een zak graan voor de

corriedewinter

We zijn op bezoek in een Peuldorp. Meer dan een eeuw geleden vestigden de Peul zich in permanente kampen bij de dorpen van de Bariba akkerbouwers, waar we eerder waren. De Peul leefden van de opbrengst van de melk,maar kregen ook land om zelf wat te verbouwen. In de droge tijd ging een deel van de mannen met de kudde naar het zuiden. Enkele melkkoeien bleven thuis. Aan het begin van het regenseizoen keerden de kuddes terug om in de buurt van het dorp te grazen. Wanneer de akkerbouwers na de regentijd hadden geoogst graasde het vee de stoppelakkers verder af. De Peul ruilden veeprodukten tegen graan met de boeren. Ook sloten ze zogenaamde herderscontracten af: een akkerbouwer gaf zijn rundvee ter verzorging aan een Peul, de Peul gebruikte de melk van het vee, mocht af en toe een kalf houden of kreeg graan als geschenk bij de geboorte. Dit kindje is een week oud; hij is westers gekleed, maar heeft wel gezichtsversieringen. Ik plaats deze foto omdat we heel gelukkig zijn met de geboorte van ons kleinzoontje Oscar op 27 november 2014.