Kustgebied

De regengod

corriedewinter was hier op 2010-01-10 Gepost op: 2010-06-01 6 reacties.
We zijn in Ouida,het stadje bij de zee, waar een van de belangrijkste voodoofestivals van het jaar wordt gehouden. Voodoo heet eigenlijk vodun (vous deux) De voodoo aanhangers geloven in een schepper, die wordt bijgestaan door allerlei goden, voorouders en geesten. Men gelooft dat iedereen een goede en een slechte kant heeft. De geestenwereld bepaalt hoe het met je gaat. Door offers (kippen, palmolie, een geitje) proberen de vodunaanhangers de geesten gunstig te stemmen. Gisteren, 9 januari, waren we in Allada, waar de voorbereidingen voor nationale voodoodag al in volle gang waren. Overal dansgroepen, gewijd aan de verschillende goden.Iedere god heeft zijn eigen ritme. Meisjes en enkele jongens raakten in trance door het ritme van de trommels en andere slaginstrumenten. Hun kleding werd uitgetrokken en ze begonnen spontaan te dansen met stoffen rokjes aan. In Allada waren vriendelijke goden,niet bedreigend.Wat een verschil met Ouida! Daar is Kokou,een gewelddadige god, heer en meester. De aanhangers smeren zich in met palmolie en snijden zichzelf met bamboemessen tot bloedens toe. Ook naar ons toe doen ze agressief: we moeten veel betalen voor een fototicket, terwijl de festivals overal in Benin vrij toegankelijk zijn. Ze slaan zelfs mijn camera uit mijn hand! We gaan weg en omdat het de laatste dag is, wil ik een souvenir kopen. Ik besluit een houten beeldje van een slanke man (soort priester) te kopen. Zijn mantel is in de vodun kleuren zwart-wit-rood geverfd. In het Frans wordt mij van verschillende kanten verteld, dat deze man regen kan maken. Ja, hoor het zal wel. Het is bloedheet en er is geen wolkje aan de lucht.Ik betaal en we lopen terug naar het hotel vlakbij. Ik voel een druppel, nog een en nog een. Het regent! Heel even maar, mijn man wordt niet eens nat, ik een beetje. Heviosso (de god van de donder en bliksem), die ik in mijn hand heb, laat zich van zijn goede kant zien!
0
6

Foto's bij dit blog

Alle scherpe voorwerpen worden uit de buurt gehouden.
Helemaal in de ban van Kokou
Alle blogs van corriedewinter
 

6 reactie(s) bij "De regengod"

 • profile image comment

  Beste David, Natuurlijk weet ik, dat Benin veel meer te bieden heeft dan vodoun. Onze zeer goede gids, een Beninees, vertelde ons, dat hij goede afspraken had gemaakt, met de families op het festival. Wij hadden al een hele reis door Togo en benin achter de rug, waarbij we door de families zeer vriendelijk werden ontvangen. We gingen zeker geen aapjes kijken, maar hebben een project van vrienden in Togo bezocht 'Association soutain enfants (www.kinderhulp-togo.nl) Dit hebben we gecombineerd met een reis door Benin. Met vriendelijke groet, Corrie de Winter

  Door corriedewinter • geplaatst op 2010-06-06 15:26:23
 • profile image comment

  Ik zit nog in de Kiekendief geloof ik haha. Schitterende foto's !!

  Door TravelGoom • geplaatst op 2010-06-05 20:16:12
 • profile image comment

  Heftig! Wat een schitterdende vogels bij je verhaal. Camera nog heel?

  Door TravelGoom • geplaatst op 2010-06-05 20:15:21
 • profile image comment

  Bijzonder verhaal! en wat een heftige beelden bij je blog!

  Door Mireille • geplaatst op 2010-06-01 21:25:01
 • profile image comment

  Bijzondere ervaring. Wel jammer dat sommigen zo agressief kunnen reageren, maar gelukkig heeft dat de pret niet kunnen drukken. Leuke blog.

  Door herman m • geplaatst op 2010-06-01 19:34:18
 • profile image comment

  Leuk verhaal, Ik herinner me inderdaad die regendruppels! ik dacht trouwens dat Allada het festival op 9 januari viert en niet dat dat voorbereidingen zijn. Ik vond Allada ook veel gemoedelijker (zie ook mijn blogs).

  Door jeannette • geplaatst op 2010-06-01 18:58:54

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.