Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Voodoofestival in Allada

Kustgebied,
Benin


In Benin is het Voodoo geloof een officiële godsdienst en het heeft ook een officiële feestdag, 10 januari. Voorafgaand aan deze dag worden in allerlei plaatsen al voodoofestivals gehouden, zoals hier in Allada. De Vodun aanhangers geloven dat één god de wereld heeft geschapen en dat er een heleboel goden, godinnen, geesten van voorouders en andere onzichtbare krachten bestaan. De geesten van goden kunnen in mensenlichamen wonen.
De voodoo-god die de wereld heeft geschapen is zó groot en machtig dat gewone mensen er niet mee kunnen praten. Deze god heeft verschillende namen. De meest voorkomende zijn: Mawu en Bondye (in Haïti). Bondye komt van het Franse ‘Bon Dieu’. Letterlijk betekent dat ‘goede God’.
Hier zie je vertegenwoordigers van verschillende goden. De persoon met de twee poppetjes op het hoofd vertegenwoordigt de tweelinggod Mawu-Lissa, de linkse is onbekend en de man met de hoorns op het hoofd is Legba, de poortwachter. Je moet hem als eerste aanroepen voordat je de goden kunt benaderen. Uiterst links zie je een dame die in trance danst voor de goden en achter haar een stuk ijzer waarop iemand het ritme van de goden slaat.
Het is heel boeiend en indrukwekkend om mee te maken en letterlijk, maar vooral figuurlijk buiten de gebaande paden.