Benin

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Cashewnoten branden

Benin


De cashewnoot is het zaad van de kasjoeboom, de Anacardium occidentale, een boom die alleen in tropische landen voorkomt. Eén van de grootste cashewnotenproducerende landen is Benin. De noot wordt geteeld door kleine boeren en hierna worden de meest ruwe noten verscheept naar India en Vietnam, waar ze verder worden verwerkt.

Langzamerhand komt hier verandering in. Er zijn in Benin steeds meer kleine fabriekjes die de cashewnoten opkopen voor een eerlijke prijs (Fair Factories). De boeren krijgen training op het gebied van kwaliteit en krijgen toegang tot microkrediet. De fabriekjes zorgen voor werkgelegenheid en helpt Benin om een eigen verwerkende industrie te ontwikkelen.

Toch zie je ook nog steeds veel ‘huisvlijt’. In de stad Abomey worden de noten gewoon voor het huis gebrand. In hete olie, waaraan wat casavepoeder en zout is toegevoegd èn met blote handen. Vuurvaste handen zijn dan wel een vereiste en dat had deze vrouw beslist. Tijdens het hele brandproces heb ik haar geen spier zien vertrekken en het resultaat mocht er zijn. Ze smaakten heerlijk, echt verser dan vers.