Centraal Benin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Littekens

Centraal Benin,
Benin


Je hebt in diverse landen van die gebruiken waarbij je je afvraagt hoe het mogelijk is, dat dit bestaat. Neem bijvoorbeeld Benin (en de grensstreken van de omliggende landen) waar het aanbrengen van littekens op het lichaam en in het bijzonder in het gezicht nog steeds wordt gepraktiseerd. In de grote steden zijn deze praktijken inmiddels verboden, maar in dorpjes op het platteland zie je nog veel mensen met littekens rondlopen. Het gaat met name om zowel mannen als vrouwen van de bevolkingsgroepen Holi, Somba, Fon en Fulani (ook wel Peul genoemd).

De oorsprong van deze vorm van mutilatie gaat honderden jaren terug. Aan de littekens kon/kun je zien tot welke bevolkingsgroep de persoon behoort. Dat was zeker vroeger handig bij stammenoorlogen. Je kon direct zien wie de vijand was … Een andere reden is, dat de littekens geluk brengen en beschermen tegen kwade geesten. In de periode van de slavernij wilden de slavenhandelaren alleen mannen en vrouwen zonder littekens hebben. Die zouden volgens hen gezond zijn. Dit heeft er ongetwijfeld toe geleid dat velen aan een slavenbestaan zijn ontkomen.

Gelukkig neem dit gebruik de laatste jaren af. Wat je daarentegen dan wel weer ziet is dat met name Peul vrouwen hun gezicht tatoeëren met inkt. Dat lijkt mij in ieder geval minder pijnlijk dan het aanbrengen van littekens …