Centraal Benin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Voodoo: een rechtstreeks verzoek aan de goden

Centraal Benin,
Benin


In Benin is voodoo prominent aanwezig. Er wordt gezegd dat de meest krachtige voodoo plek van Benin Dankoli is. Hier ben je zo dicht bij de goden dat er zelfs geen tussenkomst van een priester nodig is. Je kunt je eigen verzoeken rechtstreeks aan de goden richten.

Als je vanuit het zuiden van Benin uit de plaats Abomey of Bohicon komt dan ligt het plaatsje Savalou hemelsbreed ongeveer 100 km noordelijk. Vanuit het plaatsje Savalou rijdt je ongeveer 10 km naar het noorden op de weg RNIE3 richting Djougou. Aan de rechterzijde zie je dan de voodooplek Dankoli.

De plek is een open plaats tussen de bomen. De grootste voodooplek is herkenbaar aan de witte doeken die er boven hangen. Wit is de kleur van de voodoo.

Iedereen kan hier zijn wensen aan de goden kenbaar maken. Je begint bij de grootste plek door een houten stokje, dat je ter plaatse moet kopen, in de grond te slaan en 3 keer Dankoli te zeggen. Vervolgens uit je in stilte je wens en beloof je terug te komen als deze wens in vervulling gaat. Je schenkt palmolie over je stokje en uit opnieuw je wens en de belofte om terug te komen. Dan spuug je een alcoholisch drankje over het stokje en opnieuw herhaal je de wens.

Dan ga je naar een Legba om opnieuw wens en belofte te herhalen en daarna naar les Jumeaux (de tweeling) (2 gaten in de grond) om opnieuw je wens en belofte te herhalen. Als laatste keer je terug naar het stokje dat je in de grond hebt geslagen om een financiële bijdrage achter te laten.

Er wordt gezegd dat wensen binnen een jaar in vervulling gaan. Als dit zo is, dan is het heel belangrijk om terug te gaan om de goden te bedanken. Doe je dit niet dan worden de goden boos en zijn de gevolgen niet te overzien.

Een interessante plek die door veel locals bezocht wordt. Wij mochten een offer van een geit en kip aanschouwen van mensen wiens wensen in vervulling waren gegaan. Verder hebben we ook een aantal mensen een wens uit zien brengen. Ik kan het iedereen aanraden die in de voodoocultuur geïnteresseerd is.