Centraal Benin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Maskerade in Miniffi

Centraal Benin,
Benin


Benin kent een rijke geschiedenis en een eeuwenoude stammencultuur. Eén van de grootste etnische groepen zijn de Yorùbá. Zij leven in het zuidwesten en midden van het land en hebben hun eigen taal, tradities en religie. Een belangrijk ritueel zijn de maskerdansen die ieder jaar in de maanden december en januari worden opgevoerd en waarbij de wensen van de mens (dorpelingen) wordt overgebracht naar de goden. De dansers vormen hierbij de schakel tussen de echte en bovennatuurlijke wereld.

De kostuums lijken op dieren en tijdens de dans bewegen de dansers als het dier dat ze voorstellen. Door het gebruik van geestverruimende middelen raken de dansers volledig in trance, waarbij ze ook nog eens worden opgezweept worden door gezang en getrommel. Door de intensiteit van de dans en de warmte (>35°C) gaat er dan ook regelmatig iemand 'out'. Voor de dorpelingen hèt hoogtepunt van het jaar en voor ons buitenstaanders een overweldigend en fascinerend schouwspel.

Waar en wanneer de maskerdansen zijn, wordt van te voren niet bekend gemaakt, je moet maar net op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Gelukkig krijgt onze gids een tip en kunnen we dit bijzondere spektakel meemaken in Miniffi, een dorpje in 'het land van de 41 heuvels' op ongeveer een uur rijden van de stad Dassa.