Centraal Benin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Maskerdans

Centraal Benin,
Benin


In ‘het land van de 41 heuvels’ vinden in december en januari Yoruba-maskerdansen plaats. Waar en wanneer is niet bekend, maar gelukkig krijgt onze gids een tip en kunnen we dit bijzondere spektakel meemaken in het dorpje Miniffi, een uur rijden vanaf de stad Dassa.

Maskerdansen worden al eeuwenlang opgevoerd en leidraad is het verhaal van Agago Eyo, waarbij de wensen van de mens worden overgebracht naar de goden. De dansers vormen hierbij de schakel tussen de echte en bovennatuurlijke wereld.

De kostuums die worden gedragen lijken op dieren en tijdens de dans bewegen de dansers als het dier dat ze voorstellen. Door het gebruik van geestverruimende middelen raken de dansers volledig in trance en tijdens het ritueel worden zij ook nog eens opgezweept door trommelaars. Deze ‘olifant’ tolde en stampte in het rond, soms zo wild dat hij in het publiek terecht kwam en gecorrigeerd moest worden.

Maskerdansen zijn meegekomen met de slaven naar de 'Nieuwe Wereld' en worden beschouwd als de voorloper van het moderne carnaval in Brazilië.