Centraal Benin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Yoruba maskerade

Centraal Benin,
Benin


In december en januari vinden in de omgeving van de stad Dassa maskerdansen plaats. Waar en wanneer is van te voren niet bekend, maar gelukkig krijgt onze gids een gouden tip en kunnen we dit spektakel van dichtbij meemaken.

In het Yoruba-dorp Miniffi, zitten de eerste dansers al klaar. De complete groep bestaat uit 6 personen en wordt begeleid door een groep muzikanten, die tijdens het ritueel opzwepende muziek speelt waardoor de dansers helemaal in trance raken. Leidraad is het eeuwenoude verhaal van Agago Eyo, waarbij de wens van de mens overgebracht wordt naar de goden. De dansers vormen hierbij de schakel tussen de echte en bovennatuurlijke wereld en tijdens de dans gaan ze helemaal ‘los’, waarbij ze regelmatig in toom gehouden worden door een begeleider met een stok.

Bezoekers zijn welkom maar het maskerfeest is toch vooral bedoeld voor de plaatselijke bevolking. Er wordt geen ruchtbaarheid aan gegeven, je moet maar net op het juiste moment op de juiste plaats zijn. En zo kwam het dat wij hier alleen met de locals waren en dat maakte het nog eens extra speciaal.