Centraal Benin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Benin image

Levendige voodoo rituelen in Benin

Centraal Benin
Benin
TravelManiacs

Levendige voodoo rituelen in Benin

Lake Ahémé ligt er vreedzaam bij. Wij kamperen aan de oever; op een wit strand, onder de palmbomen. Het lijkt zo idyllisch. Je zou niet zeggen dat deze camping midden in het dorp Possotomé ligt, bakermat van de voodoo.

Behekste palmboom
De drie uur durende rondleiding door het dorp maakt duidelijk dat voodoorituelen hier nog sterk verweven zijn in het dagelijkse leven.
Pal achter onze overnachtingsplek staat een modderheuvel onder een afdakje. Op het oog niets bijzonders; je loopt er zo langs als je niet beter weet. Het blijkt een offerplaats in het geval dat je bestolen bent.
De benadeelde familie en de voodoopriester nemen dan plaats op twee boomstammen. Onze gids legt uit waar die vandaan komen; “Als het dondert en alle kokosnoten vallen tegelijk uit de boom, dan is de boom behekst en moet gekapt worden. Die stammen liggen daar” zegt hij, wijzend naar de zitplaatsen.

Kat geofferd
Er wordt een witte, rode en zwarte doek om de modderheuvel gewikkeld. Deze symboliseren de goede god en de god van de donder. Er wordt een zwarte kat geofferd; die kan goed zien in het donker en kan de god helpen met het vinden van de dader. De kat wordt opengesneden. Hierna wordt een mengsel van maïspap en water over de heuvel gegoten. De vrouwen zingen speciale liederen. Lees het hele verhaal >

Foto's

a22b9.jpg
a22b9.jpg
TravelManiacs

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.