Atakora

Foto door Reisreporter Dianadm

Meerdere eilanden claimen dat Columbus er als eerste kwam, maar het ziet er naar uit dat Crooked Island het tweede eiland ter wereld was waar Columbus voet aan wal zette. De tegenstrijdige theoriën doen allemaal niets af aan de charme van de onregelmatige kustlijn van dit eiland met z'n diepe inhammen. Voor vogels, vleermuisgrotten, de waters van Bathing Beach (‘het grootste zwembad ter wereld') en een piratenverleden moet je hier zijn.

Informatie over Atakora

Beste foto's & tips van Atakora

'1104125' door Dianadm '1104125' door Dianadm

BeninAtakora

BeninAtakora

Een zware pijp roken

Dianadm

In de Atakora mountains, in het noorden van Benin, leven veel etnische minderheden. De stammen zijn authentiek en primitief en een bezoek aan het gebied voelt als een ontdekkingsreis. We gaan op bezoek bij de medicijnman van het prachtig gelegen dorp Tanéka Koko. Hij is slechts gekleed in een broekje van leer, waarover een geitenvel is gedrapeerd en hij draagt een oranje hoedje. De pijp is onderdeel van zijn 'outfit' en mag alleen door hem gebruikt worden. Volgens traditie moet deze altijd blijven branden. Een medicijnman is één van de belangrijkste mensen binnen een gemeenschap. Hij geneest ziek(t)en en staat in contact met geesten die hem van advies dienen. Dit gebeurt geheel volgens oeroude Voodoo of Vodun-tradities. Vodun is niet alleen de belangrijkste religie in Benin, het is vooral ook ‘a way of life’, met gebruiken die honderden jaren terug gaan.

'1093709' door Dianadm '1093709' door Dianadm

BeninAtakora

BeninAtakora

Roadblock

Dianadm

Vanuit Dassa reizen we naar de Atakora mountains. Een lange rit, maar gelukkig er valt er onderweg genoeg te zien en te beleven. Daarbij hebben we een geweldige chauffeur die bij alles wat maar een beetje speciaal is, het busje langs de kant zet. Zo ook bij deze wegblokkade, alhoewel het in dit geval meer een noodstop is. Er is niet veel verkeer in Benin en de weinige wegen die er zijn, moeten met iedereen gedeeld worden. Op één van de wegen richting het noorden stuiten we op herders die met hun kudde runderen breeduit over de weg lopen. Het duurt wel even voordat de laatste koe aan de kant is gedirigeerd en we er langzaam voorbij kunnen. Niet dat we haast hebben ….

'1111961' door Dianadm '1111961' door Dianadm

BeninAtakora

BeninAtakora

Niemand thuis

Dianadm

Benin is een vrij vlak land met uitzondering van het noorden waar je de Atakora Mountains vindt, een prachtig afgelegen gebied waar je nauwelijks met de auto kunt komen. Atakora is het land van de Somba en de Tamberma, traditionele stammen met een bijzonder geavanceerde bouwstijl. De tata’s (kasteelachtig huizen) zijn opgebouwd uit leem en stro en gaan gemiddeld een paar jaar mee. Weersomstandigheden en termieten zorgen voor verval en ondanks dat je tata’s op de werelderfgoedlijst staan kiezen jongeren steeds vaker voor het gemak van een stenen huis. Als je door het gebied wandelt kom je veel (vervallen) tata’s tegen, die net zo kenmerkend voor dit landschap zijn als de vele baobabs die hier staan.

Laat kaart zien