Artikelen & Blogs Afrika

Reisnieuws

Betaalbaar naar Afrika

Gepubliceerd: 16 apr 2011
2

Afrika is een van de meest populaire continenten onder reizigers. En dat is niet verwonderlijk, want het continent is rijk aan natuur, wildlife, cultuur, geschiedenis en levendige gemeenschappen. En je kunt het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.

De adembenemende fauna, de avontuurlijke mogelijkheden en de schitterende kustlijn zijn maar enkele redenen waarom Afrika zo in trek is. Je kunt het continent ontdekken binnen verschillende prijsklasses. Maar als je een beetje uitkijkt, kan dit best voor een redelijke prijs.

Wanneer waarheen?

Afrika kent verschillende klimaten en seizoenen omdat het continent een groot deel van de evenaar bedekt. Veel reizigers trekken naar Afrika wanneer het regenseizoen voorbij is of de temperaturen enigszins afgekoeld zijn, maar de weersomstandigheden verschillen per regio.

- Noord-Afrika is het beste te bezoeken tussen oktober en maart. Het gebied ten zuiden van de Sahara is op zijn best tussen de regenseizoenen.
- In Oost-Afrika is het droog tussen december en maart en vervolgens opnieuw van juni tot oktober.
- Reis voor een droge periode tussen oktoberen mei naar West-Afrika. Houd er wel rekening mee: gedurende deze maanden kan het er ook erg heet zijn.
- Van juni tot september is het in Centraal-Afrika droog.
- Ten slotte is het droge seizoen in het zuiden van Afrika tussen mei en juni. Het regenseizoen in Zuid-Afrika is van november tot mei en rond oktober is het er bloedheet.

Op safari

De belangrijkste reden voor veel reizigers om naar Afrika te gaan, is om met eigen ogen de indrukwekkende fauna en flora te kunnen bewonderen. Een safari is de gemakkelijkste manier om dit alles te aanschouwen, maar het kostenplaatje kan sterk variëren. Kamperen in de wildernis met een minibusje geeft je de meeste waar voor je geld; niet in de zin van goedkoop natuurlijk, maar je zult heel wat dieren zien als je op deze manier op safari gaat. Een wandelsafari daarentegen is vaak heel goedkoop én ideaal om ten volle van de natuur te kunnen genieten.

Als je toch overweegt per auto op safari te gaan, ga dan naar de minder bekende parken als Etosha in Namibië of Kruger op de grens met Zimbabwe en Mozambique. Safari's in deze nationale parken zijn vaak goedkoper dan de populaire trekpleisters in het oosten van Afrika, zoals de Serengeti en Masai Mara.

Vogels spotten

Door heel Afrika vind je verschillende soorten vogels. Een unieke gelegenheid dus om vogels te observeren. Ga je tussen november en maart, dan wordt het aantal nog eens verdubbeld, omdat veel vogels in die periode vanuit Europa naar het zuiden trekken en er overwinteren. De vogels zijn in heel Afrika te spotten, dus je hoeft geen kosten te maken om de dieren te zien.

Apen spotten

Afrika is eveneens de thuishaven van vele primaten, waaronder gorilla's en chimpansees. Apen spotten in Rwanda, Tanzania, Kameroen en Uganda kan de ervaring van je leven zijn, maar is per definitie een dure grap. Landen als Gambia bieden meer betaalbare opties. Hier vind je veel kleine apensoorten zoals de huzaaraap en fluweelaap. Ook chimpansees zijn hier nog te spotten, zij het alleen in Baboon Island National park. Ook Gabon kent trouwens een rijke apenpopulatie: hier zijn naast de vele soorten kleinere apen als mandrils, bongo's en gabons zelfs nog chimpansees en gorilla's te spotten. Echter, het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert waakzaamheid te betrachten bij reizen naar Gabon, vanwege verhoogde criminaliteit.

Meren en watervallen

De Grote Meren in Afrika – Lake Albert, Lake Victoria, Lake Tanganyika en Lake Nyasa, ook wel bekend als Lake Malawi – zijn de perfecte gebieden om wildlife te spotten. Zij bieden tal van mogelijkheden om de cultuur en de natuur van heden én verleden te ontdekken. Op de grens van Zimbabwe en Zambia bijvoorbeeld vind je Victoria Falls, één van de grootste watervallen ter wereld. De ontzagwekkende kracht van de natuur laat je versteld staan en verlangen naar meer.

Snorkelen en duiken

De kustlijn van Afrika beslaat een enorm gebied. Het continent wordt omsloten door verschillende zeeën: de Rode Zee, de Indische en Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, waar voldoende mogelijkheden zijn om te gaan duiken. Duiken kan uiteraard duur zijn, maar snorkelen is een goedkoop alternatief en eveneens erg aangenaam omdat je zo de koraalriffen en ondiepten van De Rode Zee en de Indische Oceaan kunt ontdekken.

Festivals

Afrika kent een brede waaier van culturen, levensstijlen en ervaringen. De beste manier om in contact te komen met die culturen is uiteraard een bezoekje aan de bevolking. De talloze regionale evenementen zijn de perfecte gelegenheid om de bevolking te leren kennen.

~ Cure Salee of Nomadenfestival: deze jaarlijkse bijeenkomst van nomadenstammen in Nigeria vindt plaats in september om het einde van het regenseizoen te vieren.
~ Voodoo vieringen: de voodootradities worden jaarlijks vertegenwoordigd in deze vieringen in de West-Afrikaanse landen Togo en Benin.
~ Festival van de heilige muziek: in Fes, de op drie na grootste stad van Marokko, is er ieder jaar in juni een festival met een veelheid aan wereldse muziek.
~ FESPACO: het tweejaarlijkse filmfestival in Burkina Faso is waarschijnlijk het grootste van het hele continent. Het vindt plaats in februari en maart.
~ Internationale filmfestival in Durban: een belangrijk festival dat ieder jaar in juni plaatsvindt.

Tips

~ Houd je kosten bij: door je kosten bij te houden, kun je je hele reis plannen. Daarnaast kun je voorbereidingen treffen voor grotere uitgaven.
~ Plan grote uitgaven vooraf: over het algemeen zullen je dagelijkse kosten vrij laag blijven. Uiteraard zijn er gelegenheden waar het de moeite waard is iets meer uit te geven, zoals een safari of een luxe hotel. Plan dus vooruit, zodat je precies weet hoeveel geld je nodig hebt voor grotere uitgaven.
~ Wees flexibel: deze reis moet je je hele leven bijblijven, dus wees bereid om flexibel te zijn met je budget. Er zullen ongetwijfeld momenten zijn die de moeite zijn om dat ietsje meer uit te geven. Houd natuurlijk ook wat geld opzij voor noodgevallen.
~ Afdingen: in Afrika onderhandelen de verkopers graag over hun producten, dus leren onderhandelen is een belangrijke vaardigheid om te hebben. Reken uit hoeveel je bereid bent te betalen voor een product en probeer dan zoveel mogelijk af te dingen.
~ Spendeer met mate: in Afrika leven veel mensen in armoede en als toerist zul je vaak als veel rijker worden beschouwd. Mensen denken dat je meer zult betalen voor een product dan de lokale bevolking. Het is goed om je hier bewust van te zijn en realistische prijzen af te spreken.


Hoofdbeeld door: Wigwam.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Afrika artikelen
Wildlife
Door: Yorick Lips
Dit is hem dan: dé wildlife-foto van 2017. Hoe vind jij 'm?

18 okt 2017, Ga er maar aan staan; de mooiste wildlife-foto kiezen uit vijftigduizend inzendingen uit 93 landen. Toch slaagde de vakjury van de 53e editie van de Wildlife Photographer of the Year-fotocompetitie er afgelopen nacht in het Londense Natural Histor...

0
Video
Hilarisch: deze dieren zijn doodsbang voor hun reflectie

08 okt 2017, Even schrikken! Deze dieren in diverse Gabonese wildparken zien voor het eerst hun spiegelbeeld. De meesten deinen terug, maar de echte macho-mannetjes gaan verhaal halen. Het project is verzonnen door de Franse wildlifefotograaf Xavier Hubert-Bri...

0
Video
Billenknijpen: 's werelds engste bungeeschommel

01 okt 2017, Zuid-Afrika staat bekend om haar ongeëvenaarde natuur en goede wijnen, maar wist je ook dat je er ’s werelds hoogste en engste schommel vindt? Voor deze ‘Big Rush’-schommel moet je eerst de hoogste boog van het Moses Mabhida-voetbalstadion ...

0

Reacties van bezoekers Reageer

Rsteeghs

Door: Rsteeghs • Geplaatst op

Hmm, dat gaat dus niet goed, die HTML code. Hier nog maar een keertje alleen de link:

http://www.columbusmagazine.nl/afrika/kenia/kustgebied/reisreporter/tip/15708/betaalbaar_op_safari_in_kenia.html

Rsteeghs

Door: Rsteeghs • Geplaatst op

Handige en uitgebreide tip! Zelf heb ik ook een keer een tip geplaatst: <a href="http://www.columbusmagazine.nl/afrika/kenia/kustgebied/reisreporter/tip/15708/betaalbaar_op_safari_in_kenia.html" target="_blank">betaalbaar op safari in Kenia </a>
Wie weet heeft iemand er iets aan.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.