Sahara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sahara image

Oud & Nieuw vieren op het einde van de wereld

Sahara
Algerije
Ronniedankelman

Oud & Nieuw vieren op het einde van de wereld

Op 27 december aan het einde van de ochtend worden we naar een boom gebracht in de buurt van Tamanrasset. Daar ontmoeten we, 8 toeristen en 1 reisbegeleider, de crew voor de komende dagen: 1 gids, 2 kamelendrijvers, 1 kok en 16 kamelen. 9 van de 16 kamelen vervoeren de bagage, de rest van de kamelen heeft mazzel zolang er geen toerist op wil zitten. De komende dagen gaan we wandelen naar één van de hoogtepunten van Algerije: de Assekrem in het Hoggargebergte op ruim 2.700 meter hoogte.

Het is warm voor de tijd van het jaar, overdag ruim 25 graden in de schaduw en op het koudste moment in de nacht blijft het bijna altijd boven 0, wat op deze hoogte voor december niet normaal is. We hadden gerekend op een minimum temperatuur van -10, dus dat valt allemaal mee. Het landschap naar de Assekrem is afwisselend, het eten is ook heel gevarieerd en lekker, de wandeltochten zijn goed te doen en elke avond zoek je een leuke plek uit voor je tent.

Op oudejaarsdag komen we aan het eind van de middag aan bij de gîte, een gebouw met slaapzalen, waar we overnachten. Net voor de zonsondergang klimmen we de laatste meters naar de top van het plateau waar de zon ondergaat. De zonsondergang is prachtig en het landschap lijkt wel een sprookje. Dit is Assekrem, wat in het Touareg
"einde van de wereld" betekent.

Om 21:00 uur doen we alsof het middernacht is en steken we symbolisch wat sterretjes aan.

Gelukkig nieuwjaar