Mexicaanse griep velt indianen image
Koenthal

Mexicaanse griep velt indianen

De Mexicaanse griep heeft de afgelopen weken zeven dodelijke slachtoffers geëist onder de Yanomami-indianen uit Venezuela. Gevreesd wordt dat duizend indianen inmiddels besmet zijn met de griep.

Er zijn ondertussen medische teams gestuurd om de grootste geïsoleerde volksstam van het Amazonegebied te behandelen tegen de ziekte.

Extra vatbaar

Inheemse volken zijn vaak extra vatbaar voor uitheemse ziekten vanwege hun isolement, geringe weerstand en de sporadische ondervoeding.

Maatregelen

De Venezolaanse regering heeft het grensgebied tussen Zuid-Venezuela en Noord-Brazilië, waar ongeveer dertigduizend Yanomami leven, afgesloten.

Evenement

Hoe de Mexicaanse griep het gebied binnen heeft kunnen dringen, is nog onduidelijk. Wel was er afgelopen maand een groot voetbalevenement in de buurt, dat veel mensen uit de omgeving trok. Mogelijk was één van de bezoekers besmet met de Mexicaanse griep.

Epidemie

Volgens Stephen Corry, directeur van Survival Internation, is de situatie kritiek. 'Beide overheden moeten onmiddellijk actie ondernemen om deze epidemie tegen te houden en de gezondheidszorg voor de Yanomami radicaal te verbeteren. Als zij dit niet doen, zien we misschien weer honderden Yanomami doodgaan aan behandelbare ziekten.'

Niet de eerste keer

Het is namelijk niet de eerste keer dat deze inheemse stam wordt getroffen door een uitheemse ziekte. Tussen 1980 en 1990 namen goudzoekers griep en malaria mee het gebied in. Dit kostte één vijfde van de Yanomami-gemeenschap het leven.

Andere landen

Ook andere landen moeten snel maatregelen treffen om hun volksstammen te beschermen. Er is voornamelijk bezorgdheid over de vaak omvangrijke bevolkingsgroepen in ontwikkelingslanden. Regeringen moeten erkennen dat volksstammen extra kwetsbaar zijn voor dit soort epidemieën.



Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.