Huaraz en de Cordillera Blanca

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gletsjermeer Laguna 69!

Huaraz en de Cordillera Blanca,
Peru


In het hart van de besneeuwde bergen van de Cordillera Blanca in Midden-Peru, ligt het stadje Huaraz. De ideale ligging en vele trekkingsmogelijkheden maakt het een geliefde uitvalsbasis voor avonturiers. Huaraz ligt op 3100m, dus het is raadzaam te acclimatiseren voordat je de bergen intrekt!

Geen tijd of puf voor een meerdaagse trekking? Maak dan een dagwandeling naar het afgelegen, schitterende turquoise gletsjermeer [b]Laguna 69[/b] (4600m), waarin je op een heldere dag de omringende besneeuwde bergtoppen en de gletsjer met waterval weerspiegeld kunt zien.

Alle ingrediënten voor een spectaculaire hike zijn aanwezig. De tocht begint in Huascarán National Park, vlak na de mintgroene Llanganuco meren (3900m). Je doorkruist een vallei met papierbomen, beekjes en zichten op watervallen en bergen met gletsjers en sneeuw, waaronder de hoogste tropische berg van Peru: de Huascarán (6768m).

Dan volgt een zware klim. Het pad zigzagt omhoog en is daardoor niet superstijl, maar door de hoogte hebben zelfs de meest ervaren hikers zuurstofgebrek. Dus neem je tijd en drink veel water! En als Laguna 69 uiteindelijk voor je opdoemt, zijn alle ontberingen direct vergeten: WAANZINNIG!!!

In Huaraz zitten tientallen touroperators die de trip voor gemiddeld 30 euro aanbieden. Maar er zijn avontuurlijkere opties om Laguna 69 te bezoeken:

1).Pak een minibusje naar het dorpje Yungay (1,5 uur), gevolgd door een taxi (1 uur) naar het startpunt van de hike. Zorg dat je op een bepaald tijdstip ook weer opgepikt wordt. Reken voor de hike zo'n 6 uur. Bouw daarnaast voldoende rustmomenten in. Let wel: de laatste minibus van Yungay terug naar Huaraz gaat omstreeks 17.30 uur!

2).Vraag je hotel om een betrouwbare taxi te reserveren. Dit hebben wij gedaan omdat we graag op eigen houtje wilden, zodat we ons eigen tempo konden aanhouden. Laat je rond 07.00 uur ophalen. Via Yungas (waar je kunt ontbijten) duurt de rit 2,5 uur. De taxi wacht of komt op een afgesproken tijdstip terug en rond 19/19.30 uur ben je weer in Huaraz. Kosten zijn –afhankelijk van het aantal personen- gemiddeld 30 à 40 euro p.p.

Huaraz is goed bereikbaar. Vanuit Lima gaan er dag- en nachtbussen (o.a. Movil Tours, Ormeño, Cruz del Sur). Reisduur: 8 uur. Ook vanuit bijvoorbeeld Trujillo en Chiclayo gaan bussen. De beste reistijd is mei tot oktober.

Voor meer informatie over de trekkings, zie de informatieve, Engelstalige website waar ik bij de voorbereiding van mijn reis veel aan gehad heb: http://[url="http://www.davestravelcorner.com/articles/huaraz/huaraz-trekking.htm" target="_blank"]www.davestravelcorner.com/articles/huaraz/huaraz-trekking.htm[/url]