Peru Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Machu Picchu bedreigd erfgoed?

Gepubliceerd: 02 jul 2008
1

De grote stroom toeristen die Machu Picchu beklimmen, belasten het monument in zulke mate dat adviseurs UNESCO aanraden de ruïnes op de lijst van bedreigde werelderfgoederen te zetten.

Het aantal jaarlijkse bezoeken aan Machu Picchu, een toeristische topbestemming in Peru, is al gestegen naar 800.000, een verdubbeling sinds 1998. Adviseurs van UNESCO, waarschuwen dat aardverschuivingen, bosbranden en andere sluipende ontwikkelingen een bedreiging zijn voor de trekpleister.

Vergadering
Deze week zullen UNESCO ambtenaren de bevindingen van de adviseurs bespreken tijdens de vergadering van het Werelderfgoed Comité in Quebec, waarin wordt besproken welke andere culturele schatten moeten worden toegevoegd aan de lijst en welke van degene die al opgenomen waren, bedreigd worden. De woordvoerder van het UNESCO comité Roni Alman weigerde te bevestigen dat Machu Picchu als bedreigd op de lijst wordt gezet, maar zei dat 'het een mogelijkheid is.' De ruïnes staan sinds 1983 op de lijst.

Ongecontroleerde groei
De ongecontroleerde groei in hotels, restaurants in het nabijgelegen bergstadje Aguas Calientes oefent druk uit op de erosie-gevoelige rivieroevers en zou Macchu Pichu kunnen ondermijnen. In het dorp ontbreken adequate sanitaire voorzieningen en de regering van Peru heeft weinig gedaan om de aardverschuivingen in het gebied tegen te gaan. Ook is er geen goed waarschuwingssysteem bij brand in de ruïnes of in zijn bosrijke omgeving op tijd te ontdekken.

Protest in Cuzco
Bewoners van de nabijgelegen stad Cuzco, een oude Inca-hoofdstad, protesteerden eerder dit jaar al tegen de regeringsplannen om de particuliere initiatieven in de buurt van Machu Picchu uit te breiden. De inwoners verbrandden autobanden en blokkeerden de wegen naar de bezienswaardigheid.

Ruines nog intact
De parkambtenaren benadrukken dat hoewel er veel ruimte is voor verbetering in Aguas Calientes, Machu Picchu zelf nog intact is. Archeoloog Piedad Champi, die toeziet op het behoud van de ruïnes, wijst erop dat UNESCO het behoud van het monument vorig jaar nog prees.

Slechte invloed
Maar ongecontroleerd toerisme kan nog steeds een slechte invloed hebben op Machu Picchu, volgens Luis Lumbreras, een onafhankelijke archeoloog die het monument meer dan veertig jaar heeft onderzocht. 'Machu Picchu is niet gebouwd voor veel mensen', zegt hij, wijzend op het feit dat het oorspronkelijke vestingwerk berekend is op sandalen en blote voeten. 'De toeristen met hun laarzen die springen, rennen, de muren beklimmen enzovoorts, zijn het grote gevaar.'
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Peru artikelen
Bizar
Dit is toch wel het meest bijzondere hotel ter wereld

12 okt 2016, Hotels heb je in alle soorten en maten. Van een simpel hotelletje in de wijk tot een all-inclusive hotel vlak naast het strand. Dit hotel is net even wat unieker. In de Skylodge Adventure Suites, de naam zegt het al, beleef je echt een avontuur. J...

0
Handige Tips
Deze fouten maak je nooit meer bij Machu Picchu

04 okt 2016, Wanneer je Machu Picchu, een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden ter wereld, bezoekt, wil je natuurlijk beslagen ten ijs komen. Daarom is het belangrijk rekening te houden met de volgende 7 tips.

0
Bizar
Door: Kas Nortier
Deze bestemmingen gaan deze zomer op slot voor reizigers

10 jun 2016, Oei, volgend jaar vervalt de mogelijkheid om een aantal prachtige plekken op deze aarde te bezoeken. Thailand heeft bijvoorbeeld al aangekondigd dat het toeristische Koh Tachai op de Andaman Eilanden gesloten wordt voor toerisme.

2

Reacties van bezoekers Reageer

parment

Door: parment • Geplaatst op

Bij onze fietsexpeditie door Peru in 2005 viel me op dat de Peruaanse overheid veel doet om het de toerist naar de zin te maken en dat het goed georganiseerd. Machu Picchu is in principe maar langs twee routes te bereiken. Vanuit Ollantaytambo kun je per trein of lopend over de Inca trail. Onze ervaring was dat het aantal bezoekers langs die routes beperkt gehouden werd. Onze fietstocht langs een omweg door het Amazonewoud was bepaald geen toeristische route; richtingborden stonden er nergens en voor de door ons gebruikte kabelbaan (zie mijn reisverslag) stonden ze niet in de rij. Met uitzondering van dit laatste stuk van onze tocht is Peru als fietsland van harte aan te bevelen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.