Peru - Inca's voor insiders image
Lkoedam

Peru - Inca's voor insiders

Het zuiden van Peru is het hart van het oude Incarijk, met enkele van de bekendste cultuurschatten ter wereld, waaronder Machu Picchu en de mysterieuze Nazcalijnen. Maar verrassend veel juweeltjes op dit betoverende stukje aarde blijven onbekend en onberoerd tussen de pieken van de Andes en in de uitgestrekte woestijn aan de kust. Wij helpen je bij het schatgraven!



Tekst en fotografie Beto Adame



Waag je aan de pre-Incakeuken



Er zijn weinig keukens die op duizenden jaren oude tradities kunnen bogen, maar de Peruaanse is er een van. Basisingrediënten in de westerse keuken als aardappels en maïs komen oorspronkelijk uit de Andes, en werden al ver voor het Incatijdperk verbouwd. ‘De oudste gerechten worden zonder limoen, olie of peper gemaakt, op een klein vuur in kleien potten of op hete vulkanische stenen’, zegt Walter Bustamante, die in zijn restaurant Soncollay in Arequipa inheemse tradities eert. ‘Veel Peruanen zijn door de Spaanse kolonisten, die hun eigen kookkunsten met die van de indianen combineerden, glad vergeten wat die tradities zijn, maar de liefde voor de voorouderlijke keuken zit diep verstopt in ons DNA.’



Neem een kijkje in Walters keuken en probeer in ieder geval de ceviche (Peru’s nationale visgerecht, niet zoals gebruikelijk gemarineerd met limoen maar met passievrucht) of de alpaca (kleine lama, gekookt op hoopjes steen). Onderweg in de Andes zul je op veel plekken ook andere pre-Incagerechten als quinoa (een graansoort waar brood of pap van wordt gemaakt) en pachamanca (mix van vlees, groenten en kruiden die op gloeiende stenen in de grond wordt gegaard) kunnen uitproberen. Spoel je maaltje weg met een mate (natuurlijke cocathee) of chicha (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 26



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.