De alternatieve Inca Trail van Peru image
Lkoedam

De alternatieve Inca Trail van Peru

Hoe laat je de menigte achter je en ervaar je de machtige natuur en Inca cultuur van Peru op authentieke wijze? Ons advies: volg een minder bekende trail, zoals die van Salcantay.

Een typisch straattafereeltje in de Inca valleien van zuidelijk Peru. Foto: Beto Adame
Een typisch straattafereeltje in de Inca valleien van zuidelijk Peru. Foto: Beto Adame (© Columbus Travel 2015)


De populairste manier om de befaamde Inca stad Machu Picchu in Peru te bereiken is de Inca Trail, een pad dat de Inca’s door de Heilige Vallei aanlegden en vanaf Cuzco in vier dagen is af te leggen. De route is ontegenzeglijk spectaculair – het steile rotsdal, waar de Río Urubamba doorheen stroomt, telt magnifieke Incaruïnes als Pisac en Ollantaytambo en voert door een keur aan ecosystemen, van subtropische jungle tot ijzige bergpassen en nevelwouden vol orchideeën.



Salcantay Trail



De schaduwzijde is de populariteit van de trail – zeker op het laatste deel van het traject lijkt het soms of je in een kudde vee bent beland. Bovendien heb je weinig flexibiliteit: de overheid laat in de praktijk maximaal tweehonderd bezoekers per dag toe en eist dat je een gids meeneemt, zodat je minstens een maand van tevoren je trip moet reserveren. Ons advies: volg een van de andere, minder bekende trails door het gebied. Zo brengt de Salcantay Trail, een trektocht van vijf tot zeven dagen, je in nauwer contact met de locals, verken je een groter aantal ecosystemen en trotseer je grotere hoogtes dan op de Inca Trail.



In de wolken van de Andes



De route begint of eindigt bij het dorpje Mollepata, waar bussen van Cuzco naartoe rijden, en voert langs de zuidkant van de Salcantaygletsjer en door de Cusichacavallei naar Urubamba. Nog spectaculairder is het Ausungate Circuit, dat meerdere pieken van 6000 meter beslaat en langs meren en afgelegen stenen monumenten voor de berggod Ausungate voert. Voor alle trails geldt dat mei het beste weer biedt, met helder zicht en minder bezoekers dan in de topmaanden juni tot en met september.  



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)