Quito

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De evenaar - het Solarmuseum van Quitsato

Quito,
Ecuador


Veel mensen die vanuit Quito een uitstapje maken naar Mitad del Mundo, oftewel de evenaar, bezoeken alleen de plek waar de evenaar zou liggen en daar is bijzonder weinig te zien. Veel meer dan een monument is het niet en daarbij is het niet de juiste plek... Over het algemeen wordt tegenwoordig aangenomen dat de evenaar 270 meter verderop ligt. Naast Mitad del Mundo vind je het bekende Intiñan Solar Museum, waar je diverse experimenten kunt doen (o.a. de truck met het balancerende ei). Maar slechts weinig mensen weten dat er nóg een museum bij Mitad del Mundo is: het Solar Museum van Quitsato.

Quitsato (= midden van de wereld) is een groep wetenschappers die het zat is dat Ecuador om het toerisme te voeden blijft liegen over de exacte ligging van de evenaar. Zij ontdekten twaalf jaar geleden met behulp van GPS dat de echte evenaar 30 kilometer verderop ligt, namelijk precies op de plek waar de Inca's in hun tijd bovenop de berg Catequilla een monument maakten. Dit monument staat symbool voor 'het midden' en is vervaardigd in de vorm van een soort ster. Ditzelfde symbool is nog vaak terug te vinden in de astrologie, of bijvoorbeeld als teken op Zuid-Amerikaanse kleden.

Quitsato beweert bovendien dat de Inca's deze locatie al kenden voordat zij uit Machu Picchu vertrokken. Klaarblijkelijk was het dé reden dat de Inca's naar Ecuador kwamen. Zij eerden Inti (de zon) als absolute god en volgens hun verregaande berekeningen zou in Ecuador alles in balans zijn. Ook op astrologisch gebied, omdat je vanuit daar zowel de noordelijke als de zuidelijke helft van ons sterrenstelsel kunt zien. Ecuador betekent volgens Quitsato feitelijk zelfs iets anders dan veel mensen altijd hebben gedacht: niet equator, maar equalizer, wat schijnbaar weer stamt uit het Duits en staat voor gelijkheid, balans en harmonie.

Als je het museum bezoekt worden deze en vele andere beweringen hieromtrent getoond d.m.v. een zeer boeiende, verrassende documentaire van zo'n drie kwartier. Wanneer je op eigen gelegenheid gaat vanuit Quito, ben je er per bus vanaf het busstation binnen een uur. Je wordt pal voor Mitad del Mundo afgezet. Sla rechtsaf en na ongeveer honderd meter ligt het piepkleine museum aan je linkerhand. Het is inmiddels ook mogelijk om het monument zelf te bezoeken. Zie voor meer informatie [url="http://www.quitsato.org" target="_blank"]www.quitsato.org[/url]