Ecuador Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Gerechtigheid voor natuur

Gepubliceerd: 03 okt 2008
1

De regenwouden, rivieren, eilanden en zelfs de lucht in Ecuador zijn levende ecosystemen en krijgen daarom rechten.

De nieuwe wet
In een referendum heeft 66% van de Ecuadoranen ‘ja’ gestemd op de nieuwe grondwet die als eerste in de wereld ‘mensenrechten’ toekent aan de natuur.
In de grondwet staat dat ‘natuurgemeenschappen en ecosystemen het recht hebben te bestaan, te bloeien en zich te ontwikkelen binnen Ecuador. Het is de plicht van de regering, gemeenschappen en alle individuen in Ecuador deze rechten in te voeren.’
Het grootste voordeel van deze wetgeving is dat Ecuadoranen vervuilers kunnen aanklagen zonder bewijs. Vroeger moesten ze eerst zien te bewijzen dat ze persoonlijk slachtoffer waren van de vervuiling, wat vaak moeilijk bleek te zijn.

Rijke natuur
Ecuador heeft een rijke natuur en heeft alle ecosystemen die in Zuid-Amerika te vinden zijn. Helaas hebben deze systemen grote schade geleden door de oliewinning en door de vele bananenplantages. Ook de Galapagoseilanden, voor de kust van Ecuador, hebben al veel te verduren gehad, al is de schade daar vooral veroorzaakt door het groeiende toerisme. De regering overweegt nu om de eilanden te sluiten voor toeristen.

Chernobyl in de Amazone
Momenteel loopt er in Ecuador een grote rechtzaak waarin de staat 10 miljard euro eist van Chevron (vroeger Texaco). Chevron heeft jarenlang een reusachtig gebied in de Amazone vervuild met tonnen ruwe olie en giftig afvalwater, wat extreme verontreiniging van ecosystemen en dodelijke gezondheidsproblemen voor talrijke mensen heeft veroorzaakt. De ramp wordt ook wel de ‘Amazone Chernobyl’ genoemd. De grondwet geeft om deze reden ook meer macht en controle om iets te doen aan dit soort problemen.

Bekijk hier de Reisreporter-foto’s van Ecuador.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Ecuador artikelen
Handige Tips
De beste plekken om wildlife te fotograferen volgens experts

09 aug 2016, Wildlife fotograferen, het is een kunst op zich. Maar op welke spot moet je zijn voor de perfecte foto? Wij vroegen het aan twee Columbus Reisreporters die gespecialiseerd zijn in het maken van dit soort foto's.

4
Reisnieuws
In deze landen heb je gegarandeerd het mooiste weer

24 mei 2016, In Nederland is het bijna een nationale sport te noemen: zeuren over het weer. Wat voor de een heerlijk zomers weer is, vindt de ander weer te heet en klam en van regen houdt natuurlijk niemand. Omdat het ideale klimaat voor iedereen weer anders i...

1
Reisnieuws
Bijzonder: duiken met zeeleguanen

11 apr 2016, Wie de Galapagoseilanden alleen voor de schildpadden bezoekt, laat een andere bijzondere diersoort compleet links liggen. De eilandengroep is namelijk de enige plek op aarde waar de zeeleguaan voorkomt. Deze bijzondere leguanen leven uitsluitend v...

0

Reacties van bezoekers Reageer

Specie

Door: Specie • Geplaatst op

Cool! Nu deze wet nog invoeren in de rest van de wereld!!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.