Gerechtigheid voor natuur image
PatrickF

Gerechtigheid voor natuur

De regenwouden, rivieren, eilanden en zelfs de lucht in Ecuador zijn levende ecosystemen en krijgen daarom rechten.

De nieuwe wet
In een referendum heeft 66% van de Ecuadoranen ‘ja’ gestemd op de nieuwe grondwet die als eerste in de wereld ‘mensenrechten’ toekent aan de natuur.
In de grondwet staat dat ‘natuurgemeenschappen en ecosystemen het recht hebben te bestaan, te bloeien en zich te ontwikkelen binnen Ecuador. Het is de plicht van de regering, gemeenschappen en alle individuen in Ecuador deze rechten in te voeren.’
Het grootste voordeel van deze wetgeving is dat Ecuadoranen vervuilers kunnen aanklagen zonder bewijs. Vroeger moesten ze eerst zien te bewijzen dat ze persoonlijk slachtoffer waren van de vervuiling, wat vaak moeilijk bleek te zijn.

Rijke natuur
Ecuador heeft een rijke natuur en heeft alle ecosystemen die in Zuid-Amerika te vinden zijn. Helaas hebben deze systemen grote schade geleden door de oliewinning en door de vele bananenplantages. Ook de Galapagoseilanden, voor de kust van Ecuador, hebben al veel te verduren gehad, al is de schade daar vooral veroorzaakt door het groeiende toerisme. De regering overweegt nu om de eilanden te sluiten voor toeristen.

Chernobyl in de Amazone
Momenteel loopt er in Ecuador een grote rechtzaak waarin de staat 10 miljard euro eist van Chevron (vroeger Texaco). Chevron heeft jarenlang een reusachtig gebied in de Amazone vervuild met tonnen ruwe olie en giftig afvalwater, wat extreme verontreiniging van ecosystemen en dodelijke gezondheidsproblemen voor talrijke mensen heeft veroorzaakt. De ramp wordt ook wel de ‘Amazone Chernobyl’ genoemd. De grondwet geeft om deze reden ook meer macht en controle om iets te doen aan dit soort problemen.

Bekijk hier de Reisreporter-foto’s van Ecuador.