Paaseiland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rano Raraku

Paaseiland,
Chili


Rano Raraku is een vulkaankrater gevormd uit geconsolideerde vulkanische as (tufsteen). Het bevindt zich op de lagere hellingen van de Terevaka in het nationaal park op Paaseiland. Het was tot de 18e eeuw 500 jaar lang een groeve en leverde steen waaruit ongeveer 95% van de op het eiland aanwezige Moai (de bekende beelden op Paaseiland) zijn gemaakt. Op de hellingen van deze vulkaankrater staan nog legio Moai die nooit op hun bestemming zijn aangekomen. Sommigen zijn tot hun nek toe begraven.
Sowieso gaf het bad luck als een Moai bij transport brak. Als dit het geval was bleef de Moai op de plek waar het gebeurde achter en kon men weer van voor af aan beginnen. Men schat dat het zo'n 9 maanden duurde voor je een Moai had uitgehakt, dus als dat gebeurde, had je niet zo'n leuke dag op je werk...

Als je op Paaseiland aankomt ben je verplicht 60 Dollar te betalen omdat het eiland één groot nationaal park is (Parque nacional Rapa Nui). Zie het als een soort visum... en als je dat visum een soort van 'vergeet' zijn alle plekken op het eiland 'gratis' toegankelijk en hoef je nergens meer een entree te betalen :-)