Barry Atsma: ‘Als het hof van Eden bestaat, dan weet ik waar het ligt’ image
Lkoedam

Barry Atsma: ‘Als het hof van Eden bestaat, dan weet ik waar het ligt’

Met expats als ouders kom je nog eens ergens. Acteur en presentator Barry Atsma, bekend van ‘Komt een vrouw bij de dokter’ en ‘Michiel de Ruyter’, woonde daardoor onder andere in Engeland, Griekenland en Brazilië. In laatstgenoemde trof hij de meest bijzondere plek aan die hij ooit bezocht: de Pantanal.



De Braziliaanse Pantanal is het grootste wetlandsgebied ter wereld (Foto: Reisreporter jeannette)



Wat vond je zo bijzonder aan de Pantanal?



‘Ik had ook de Amazone kunnen noemen, die is natuurlijk heel bekend en daar heb ik ook een prachtige reis gemaakt. Maar de Pantanal is anders, een wetlandsgebied. Het is een ongelooflijk idyllische plek met moerassen en bossen en vogels. En de natuur is overweldigend mooi. Overal waar je kijkt zie je bloemen en exotische planten, lianen en aftakkingen van rivieren. Bovendien krioelt het er van de dieren. Het ziet er allemaal wonderschoon uit. Als het hof van Eden bestaat, dan moet het de Pantanal zijn…’



Blijft Brazilië je trekken?



Brazilië is maar liefst drie keer zo groot als Europa en mijns inziens het mooiste land ter wereld. Het zal me dan ook altijd blijven trekken. Ik zou mijn kinderen ook graag eens kennis laten maken met het land. Dat moet er nog van komen. Focus je er trouwens niet alléén maar op de natuur. Je kunt bijvoorbeeld ook naar de stad Salvador in het noorden gaan, waar je van alles kunt leren over het slavenverleden. En wat te denken van het bruisende, intrigerende en tegelijkertijd gevaarlijke Rio? De cultuur swingt de pan uit – soms zelfs tot het ordinaire toe – en is bovendien ontzettend openhartig. Het is dé Melting Pot van de wereld. Het komt overeen met hoe ik denk dat de wereld er over vijftig jaar uit zal zien; alles loopt door elkaar, het bloed vermengt zich.’





Columbus tipt het kleinere broertje van de Pantanal, Iberá Wetlands (Foto: Rincón del Socorro)



Columbus tipt ook deze wetlands!



1. Breng de tweede grootste wetlands ter wereld in kaart



De Argentijnse Iberá Wetlands vormen op de Pantanal na het grootste draslandgebied ter wereld, maar zijn veel minder bekend. Bijzondere diersoorten als de reuzenmiereneter, capibara en het pampahert zijn hier kind en huis. En als je geluk hebt spot je zelfs een jaguar!



2. Ontdek de Okavangodelta vanuit een mokoro



Op deze grootste watermassa van Afrika, te midden van de Kalahariwoestijn, komt een enorme diversiteit aan wildlife af. De krokodillen, nijlpaarden en vogels die zich ophouden in het riet langs de waterkant laten zich het beste spotten vanuit een mokoro, een houten kano. Dat heeft te maken met de geruisloosheid waarmee je door het water glijdt.



3. Spot flamingo’s in de Camarque



In het zuiden van Frankrijk ligt een van de grootste rivierdelta’s van Europa, ingeklemd tussen de Rhône en de Middellandse Zee. Er leven hier meer dan vierhonderd vogelsoorten, waaronder de grote flamingo.



4. Geniet van de zon met krokodillen in Kakadu Wetlands



Dit nationale park is half zo groot als Zwitserland en ligt in het noorden van Australië. Aan de oevers tref je zonnende zoet- en zoutwaterkrokodillen. 





Barry Atsma tijdens zijn vakantie op Rarotonga, op de Cookeilanden (Foto: Barry Atsma)



Meer lezen over de reiservaringen en -tips van Barry? Lees het in onze gloednieuwe Reisbucketlist 2017 die nú in de winkel ligt. Hierin laten we 50 reislustige BN’ers aan het woord. Zo doet Barry een boekje open over Rarotonga, het grootste eiland van de Cookeilanden. Voor nog meer inspiratie lees je onze reportage over de Cookeilanden in editie 37, shop.columbusmagazine.nl.