Rio de Janeiro Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Rio de Janeiro

Gepubliceerd: 06 sep 2012
0

Arme favela’s en rijke villa’s staan zij aan zij, onder toezicht van het wakend oog van de 38 meter hoge Christus. Slenter over de boulevard langs het bekendste strand ter wereld, en kijk landinwaarts naar het grootste stadsregenwoud ter wereld. Maar waar komen de Carioca, de locals van Rio zelf het liefst? Columbus vroeg het Carlos, Zoraise, Sergio en Amanda.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst & fotografie Tom van der Leij

Kunstzinnig Santa Teresa
Ingeklemd tussen de historische wijken Centro en Lapa aan de ene kant en het grootste stadsregenwoud ter wereld aan de andere kant, ligt de wijk Santa Teresa. Een aardbeving in 1966 verwoeste grote delen van de buurt, wat eigenlijk haar redding is geweest. Want sindsdien is deze buurt populair onder kunstenaars en hippies. Zij kochten de grote, vervallen villa’s, knapten de panden op en bliezen zo de buurt nieuw leven in. Tegenwoordig is Santa Teresa een gewilde woonplek waar menig oud artistiekeling een Bed & Breakfast runt. De wijk straalt dorpse gemoedelijkheid uit met een zweem van grootstedelijke pretentie.

Naam Carlos Magno Mendes de Cergueta Junior
Leeftijd 29 jaar
Woont in Santa Teresa en runt de B&B service van deze wijk

Hoe ziet jouw doorsnee weekend eruit?
‘Normaal gesproken ga ik zaterdagmiddag’s hiken met een vriend. We doen dat in nationaal park Floresta da Tijuca (het grootste stadsbos ter wereld). Of we beklimmen we de berg P?o de Açucar, oftewel de Sugar Loaf.
De suikerberg?
Ja, dat is de benaming voor de hoogste punt in een reeks rotsen, tussen Urca en Copacobana, die eindigen in de oceaan. Eenmaal daar nemen we de Pista Claudio Coutinho de berg op. Achter de eerste berg heb je een pad naar links die stijl omhoog gaat. Na een half uur klimmen sta je tussen de twee bergen in. Als je dan een stukje naar rechts loopt en het middelste paadje neemt, ben je middenin de jungle. Vanaf zeven uur ’s avonds is de kabelbaan gratis en daarmee dalen we weer af, op weg naar huis.
Wat bedoelde eerder je met ‘normaal gesproken?’
‘Sinds kort heb ik een vriendin en daar doe ik hele andere dingen mee.’
Zoals?
‘Op onze tweede date heb ik een roeibootje gehuurd aan het Lagoa Rodrigo de Freitas. Met uitzicht vanaf het water over de stad peddelden we met zonsondergang het meer over, romantischer kan bijna niet. Missie geslaagd!’

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Brazilië artikelen
Interview
Dorian van Rijsselberghe: 'Alsof je elke dag naar dezelfde speeltuin gaat'

21 jan 2017, De Nederlandse Dorian van Rijsselberghe werd in 2012 wereldkampioen windsurfen en vorig jaar won hij goud in Rio de Janeiro. Inmiddels woont hij in Los Angeles en reist hij voor het surfen de hele wereld over. Maar het begon allemaal bij Paal 17, ...

0
Foto-album
Prachtig: de plek waar water en rotsen elkaar ontmoeten

01 nov 2016, Het dramatische uitzicht van scherpe rotsen en hoge kliffen waar de golven tegen aan breken, verveelt nooit. Columbus heeft een aantal prachtige plekken voor je uitgezocht waar dit machtige natuurgeweld plaatsvindt.

1
Video
Prachtig: pinguïn bezoekt zijn redder elk jaar

11 mrt 2016, Een wonderlijk verhaal: een pinguïn die elk jaar 8000 kilometer zwemt naar de man die hem ooit redde. Het lijkt een scene uit de animatiefilm Happy Feet, maar dit verbazingwekkende verhaal is geen fictie...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.