Rio de Janeiro Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Favela's Rio steeds kleuriger

Gepubliceerd: 19 mei 2010
0

De sloppenwijken van het Braziliaanse Rio de Janeiro gaan er met de dag vrolijker uitzien. Waar vroeger grauwe kleuren overheersten, zijn de huizen nu felgroen, -blauw, -roze, -geel en -oranje. Het Nederlandse kunstenaarsduo Haas&Hahn schildert samen met locals de favela’s in bonte kleuren om zo de buurten een positieve boost te geven.


Rio’s meest beruchte sloppenwijk Vila Cruzeiro is vanaf 2006 opgevrolijkt met ‘Boy with kite’, een muurschildering van 150m2, en een trap in het hart van de wijk is veranderd in een kolkende rivier met koikarpers.

Het begin

Daarna was het de buurt aan de wijk Santa Marta, waar 34 huizen aan de rand van de favela in bonte kleuren geschilderd zijn. Het is allemaal nog maar het begin van het echte werk, want het kunstenaarsduo bestaande uit Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn, wil uiteindelijk een héle sloppenwijk schilderen.


Verantwoordelijkheid

De Nederlanders hebben de hulp ingeschakeld van speciaal opgeleide locals. Deze jongeren hebben hierdoor een inkomen en voelen verantwoordelijkheid. Dre Urhahn: ‘Dit project moet een katalysator zijn in een proces van sociale vernieuwing en verandering.’

Herkenningspunt

De kunstenaars wonen telkens in de favela waar ze aan het werk zijn, om zo deel van de gemeenschap te worden. Ze vinden dat de inwoners van de sloppenwijken net zo goed deel zijn van Rio, maar ten onrechte niet zo gezien worden. De kleurige huizen moeten daarom een herkenningspunt in de stad worden, net als bijvoorbeeld het Christusbeeld.

Modderstromen

Dat de favela’s alle hulp goed kunnen gebruiken, bleek weer tijdens de enorme regenval in april. Modderstromen verwoestten duizenden huizen en honderden inwoners van favela’s kwamen om het leven. De schilderteams hebben in deze periode niet geschilderd, maar geholpen met opruimen in de getroffen buurten.


Kijk voor meer informatie op Favelapainting.com
Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Brazilië artikelen
Interview
Dorian van Rijsselberghe: 'Alsof je elke dag naar dezelfde speeltuin gaat'

21 jan 2017, De Nederlandse Dorian van Rijsselberghe werd in 2012 wereldkampioen windsurfen en vorig jaar won hij goud in Rio de Janeiro. Inmiddels woont hij in Los Angeles en reist hij voor het surfen de hele wereld over. Maar het begon allemaal bij Paal 17, ...

0
Foto-album
Prachtig: de plek waar water en rotsen elkaar ontmoeten

01 nov 2016, Het dramatische uitzicht van scherpe rotsen en hoge kliffen waar de golven tegen aan breken, verveelt nooit. Columbus heeft een aantal prachtige plekken voor je uitgezocht waar dit machtige natuurgeweld plaatsvindt.

1
Video
Prachtig: pinguïn bezoekt zijn redder elk jaar

11 mrt 2016, Een wonderlijk verhaal: een pinguïn die elk jaar 8000 kilometer zwemt naar de man die hem ooit redde. Het lijkt een scene uit de animatiefilm Happy Feet, maar dit verbazingwekkende verhaal is geen fictie...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.