Noordoost Brazilie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Olinda, een historisch pareltje

Noordoost Brazilie,
Brazilië


Olinda in de staat Pernambuco (NO Brazilië) is een toeristische trekpleister, maar eigenlijk heb je geen last van grote hoeveelheden toeristen. Integendeel, in Olinda kun je heel aangenaam en rustig rond wandelen. De aantrekkingskracht van Olinda ligt in het bijzonder goed geconserveerde fraaie historische centrum.

De stad is voor Braziliaanse begrippen al heel oud. Zij werd gesticht 1537, maar vervolgens in 1631 verwoest door……Nederlanders. Eeuwenlang leidde de stad een kwijnend bestaan, maar rond 1830 begon het herstel. De ruines en vervallen huizen werden opgeknapt.

Als je in Olinda aankomt begin je in de benedenstad. Hier vind je vele kerken en musea, en nogal wat kunstgaleries en kunstnijverheidswinkeltjes. Vervolgens kun je omhoog. De straten die naar de top van de heuvel (Alto da Sé) leiden, zoals de R. Sao Francisco, zijn behoorlijk steil, wat - met de in alle (felle) kleuren geschilderde historische gevels - een apart cachet aan het straatbeeld geeft. Een sfeer van lang vervlogen tijden. Boven gekomen belandt je op het Praca da Sé, een behoorlijk toeristisch groot maar gezellig plein, met veel winkeltjes en restaurants, en een onvergetelijk mooi uitzicht op het groene Olinda onder je, de Atlantische Oceaan en buurstad Recife met zijn wolkenkrabbers. Olinda heeft ook een strand, dat alleen door de locals wordt gebruikt (maar laat dat je niet weerhouden uiteraard!).

Als het lopen (klimmen) te veel is, kun je het toeristentreintje nemen, dat het hele centrum doorkruist en ook de top van de heuvel aandoet. Start is bij het toeristenbureau (hoek Av. Liberdade en R. Sao Francisco).
Opvallend zijn de poppen en maskers van papier marché. Je ziet ze overal aan winkelgevels hangen. Deze worden gebruikt voor het beroemde carnaval van Olinda. Dit carnaval is zeker zo bekend en groot als dat van de grotere broers Rio en Salvador. Wat dat betreft heeft Olinda een goede naam op te houden.

De stad Olinda heeft officieel 400.000 inwoners, het historische centrum is hiervan maar een heel klein onderdeel. Groot Olinda is opvallend genoeg één van de meest criminele steden van Brazilië (dat geldt voor de hele streek rond Recife), het centrum is juist opvallend veilig vanwege de politie die overal zichtbaar aanwezig is. We zijn er 2x geweest, hebben er ook ’s avonds rondgewandeld en niets gemerkt van criminaliteit. De sfeer is ontspannen. ’s Avonds stromen de pleintjes vol met uitgaanspubliek. Er zijn goede restaurants en leuke terrasjes.