Indianenstam aangevallen image
Jan-Petra

Indianenstam aangevallen

Mensenrechtenorganisaties hebben een video vrijgegeven waarop te zien is hoe de Makuxi Indianen in Brazilië worden aangevallen door gemaskerde mannen met geweren. Tien Indianen, waarvan zes onder de 18 jaar waren, raakten gewond tijdens de aanval.

De video werd vrijgegeven door Survival International en de Indigenous Council of Roraima (CIR). Op de beelden is te zien dat de Makuxi Indianen worden beschoten en zelfgemaakte bommen krijgen toegeworpen. Het vuur werd geopend nadat de stam afgelopen maand hutten bouwde bij een landbouwbedrijf in het nationale Indianenreservaat Raposa Serra do Sol. De onderneming is in handen van Paulo César Quartiero, burgemeester van een vlakbij gelegen stad. Hij weigerde eerder om te stoppen met het verbouwen van rijst in het beschermde reservaat.

Pijl en boog
De Indianen bouwden verblijven in de buurt van de boerderij en wilden een nieuwe poging doen om Quartiero's bedrijf te vragen het reservaat te verlaten. Quartiero vertelde tegenover de krant dat hij niet aanwezig was toen de Makuxi Indianen kwamen, maar dat hij was ingelicht dat de Indianen zijn boerderij beschoten met pijl en boog. 'Toen werknemers ze probeerden te verwijderen van het terrein, schoten ze pijlen terug. Dus was er een reactie en daarbij raakten mensen gewond', zei hij.

Zelfgemaakte bommen
Toen de Makuxi weigerden de boerderij te verlaten, vertrokken twintig van Quartiero's werknemers om later terug te komen met vier motoren en een SUV, aldus Survival International. 'Ze stapten uit en begonnen onmiddellijk met zelfgemaakte bommen te gooien', aldus Tereza Pereira de Souza van het CIR, die getuige was van de aanval. Quartiero werd na het incident gearresteerd. Hij heeft tien dagen vast gezeten maar is sinds kort weer vrijgelaten. De politie vond een groot scala aan wapens op zijn boerderij, waarvan Quartiero zei niks te weten.

Verzoekschrift
De situatie is tekenend voor Indianen in Brazilië, die regelmatig botsen met projectontwikkelaars, boeren, houthakkers en andere mensen die een plek willen opeisen in het reservaat, aldus Fiona Watson van Survival International. Begin april heeft de Braziliaanse overheid een verzoekschrift ingediend bij de Hoge Raad om ervoor te zorgen dat de boeren in het reservaat mogen blijven. De definitieve uitspraak wordt in augustus verwacht.

Rapose Serra do Sol
Het Rapose Serra do Sol reservaat werd in 2005 uitgeroepen door de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva. Het 1,7 miljoen hectare grote reservaat herbergt ongeveer 19.000 Indianen van verschillende stammen, inclusief vijf verschillende Makuxi stammen. Hoewel ongeveer honderd boeren het land hebben verlaten toen het reservaat werd uitgeroepen, zijn sommige grote landbouwbedrijven gebleven.

Meer reservaten
De 615 Indianenreservaten in Brazilië hebben gezamenlijke en oppervlak van 106 miljoen hectare, bijna 12,5 procent van het hele land. De overheid heeft beloofd om nog eens 127 reservaten uit te roepen in 2010, inclusief 29 gebieden die dit jaar worden aangewezen.

Survival International