Brazilië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Onontdekte tribes

Gepubliceerd: 03 jun 2008
0

De foto's die Survival International afgelopen week publiceerde van een onontdekte stam in Brazilië hebben veel stof doen opwaaien. Op de beelden is te zien hoe stamleden met pijl en boog het vliegtuig van de fotograaf willen aanvallen. Vanuit de hele wereld kwamen reacties. Waarom laten we deze stam, die nooit eerder in contact is geweest met de buitenwereld, niet met rust?

Bedreigd
'Dankzij deze foto's is hun voortbestaan een stuk zekerder geworden', zo stelt Erik Jan Tillema van de organisatie Survival International, die de beelden naar buiten heeft gebracht. 'Dit stuk oerwoud, dat zich uitstrekt over Peru en Brazilië, wordt bedreigd door illegale houtkap en bedrijven die op zoek zijn naar olie. Volgens het internationale recht hebben inheemse stammen er recht op om in hun oorspronkelijk gebied te wonen', legt Tillema uit. 'Dat betekent verboden toegang voor anderen. Peru staat echter grootschalige ontbossing toe omdat er geen inheemse stammen zouden voorkomen. Deze foto's zijn het bewijs van het tegendeel. Ook de Braziliaanse overheid neemt het niet altijd even nauw met de regels.'

Tribes
Wereldwijd leven er nog zo'n honderd stammen geïsoleerd van de buitenwereld. De helft daarvan bevindt zich in Peru en Brazilië. Die schatting is gebaseerd op contacten met andere stammen en expedities door het gebied. De nu gefotografeerde stam leeft in een gebied met nog drie andere gemeenschappen. In totaal gaat het om zo'n 500 indianen.

Survival International
Survival International is een mensenrechtenorganisatie die inheemse volksstammen helpt hun levenswijze te verdedigen, hun land te beschermen en hun eigen toekomst te bepalen. De organisatie werd in 1969 opgericht naar aanleiding van de massamoorden en landroverij in het Braziliaanse Amazone-woud. Hun werk is gebaseerd op rechtstreeks en persoonlijk contact met vele honderden inheemse gemeenschappen en lokale organisaties. Ze voeren wereldwijde campagnes in de strijd voor de rechten van inheemse stammen. Survival was op dit vlak de eerste om het principe van massale briefschrijfacties toe te passen, en heeft campagnes geleid van Siberië tot Sarawak en van Canada tot Kenia. In 2000 bijvoorbeeld liet de Indische regering het plan vallen om de geïsoleerde Jarawa-stam te verplaatsen, nadat zij dagelijks 150 tot 200 brieven ontving van Survival-aanhangers uit de hele wereld. Naast het schrijven van brieven, dat duizenden proteststemmen voortbrengt, gebruikt Survival ook andere tactieken: van protestacties bij ambassades tot het organiseren van publiciteitsstunts.

Wil je Survival International helpen met hun campagnes? Klik dan hier voor hun website. Je kunt er ook meer informatie over verschillende inheemse stammen vinden.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Brazilië artikelen
Reisnieuws
Bizar! De opmerkelijkste natuurfenomen van 2016

04 feb 2017, Afgelopen jaar had de natuur wederom bijzondere verrassingen in petto, van een deken van spinnenwebben tot een kokendhete rivier. Dit waren de meest zeldzame natuurfenomenen van de laatste tijd.

1
Reisnieuws
Dit is waarom Brazilië bovenaan jouw bucketlist thuishoort!

31 jan 2017, Brazilië is verreweg het grootse land van Zuid-Amerika - Nederland past er wel 240 keer in! De natuur is prachtig, de steden zijn bruisend, het eten is spannend en de feesten zijn ongeëvenaard. Dit zijn dé zes redenen waarom het land ook bovena...

0
Interview
Dorian van Rijsselberghe: 'Alsof je elke dag naar dezelfde speeltuin gaat'

21 jan 2017, De Nederlandse Dorian van Rijsselberghe werd in 2012 wereldkampioen windsurfen en vorig jaar won hij goud in Rio de Janeiro. Inmiddels woont hij in Los Angeles en reist hij voor het surfen de hele wereld over. Maar het begon allemaal bij Paal 17, ...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.