Geen visum? Geen Amazone! image
Tammy85

Geen visum? Geen Amazone!

Als het aan de Braziliaanse overheid ligt, heb je straks een speciale vergunning nodig om de Amazone te betreden. Het wetsvoorstel hiervoor wordt volgende maand gepresenteerd in de senaat.

Biopiraterij
De maatregel dient biopiraterij en het stelen van culturele rijkdommen tegen te gaan. Volgens Romeo Tuma, de secretaris voor justitie, heeft de Braziliaanse overheid aanwijzingen dat buitenlanders onder het mom van ontwikkelingswerk in het Amazonegebied op zoek gaan naar genezende kruiden en planten voor commerciële doeleinden. Ook zijn ze inheemse leefgemeenschappen binnengedrongen om hun cultuur te bestuderen en hen zelfs te dwingen hun levenswijze te veranderen.

Hoge boete
“We willen het Amazonegebied voor onszelf houden??, zegt Tuma. “De regio mag gerust door buitenlanders bezocht worden, maar ze moeten wel eerst aangeven wanneer ze komen en waarom." Buitenlanders die de Amazone intrekken zonder toelatingsbewijs riskeren een boete van 60.000 dollar.

Massale ontbossing
Opmerkelijk is wel dat Brazilië weer drie snelwegen die dwars door de Amazone lopen en bijna veertig jaar ontoegankelijk zijn geweest, opnieuw in gebruik wil nemen. In het verleden hebben deze snelwegen tot massale ontbossing geleid.