Amazone

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Amazone image

Dag 2: De boom van Michael Jackson

Amazone
Brazilië
Jitske56

Dag 2: De boom van Michael Jackson

Eindelijk een dag met alleen maar positieve verhalen. Weliswaar laat Antonio Abelardo Leite, de baas van een lokaal houtkapbedrijf, ons zien hoe ze een boom kappen - altijd wat een trieste aanblik - maar ik ben niet zo’n type die daar dan bij staat te huilen. Leite is al jarenlang bezig op verantwoorde manier hout te kappen, op een stuk van 70.000 hectare. Dat liever dan de ongebreidelde illegale houtroof.

Stippen
In zijn kantoor wijst de houtboer ons op een grote landkaart groene, zwarte en rode stippen aan: zo hebben zijn mensen precies in kaart gebracht wanneer welke bomen gekapt kunnen worden, en welke bomen niet. Hij wil bewijzen dat het beter is om in het hele gebied voorzichtig te kappen dan, zoals de Braziliaanse regering wil, 20% helemaal weg te kappen en 80% te laten staan.

Michael Jackson
Antonio neemt ons mee het bos in en wijst een oude boom, een Angeline vermelho, aan. Te dik om te omhelzen. “Achthonderd jaar”, schat Antonio. Deze mag blijven. Vanwege de leeftijd, maar ook vanwege de cultureel-historische waarde. Naar verluidt heeft Michael Jackson bij deze boom een muziekclip opgenomen. Ik probeer het me voor te stellen, Michael dansend rond deze boom. Lukt niet echt. Thuis gezocht naar de clip. Het moet de Earth Song zijn, want de boom in het beginshot lijkt wel erg op onze Angeline. Kijk zelf maar. De clip: http://www.allmichaeljackson.com/musicvideo/earthsong.html.


Noot:
In maart 2007 reisde ik als WNF-persvoorlichter bij het WNF met journalisten van o.a.NRC en het Belgische Knack naar de rand van het Amazonewoud in Brazilië. Daar gaat de ontbossing het snelst.

Foto's

2b305.bmp
2b305.bmp
Jitske56
8ffae.bmp
8ffae.bmp
Jitske56
0bd0f.jpg
0bd0f.jpg
Jitske56
2b305.bmp
2b305.bmp
Jitske56
8ffae.bmp
8ffae.bmp
Jitske56