Amazone

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Amazone image

Amazone

Amazone
Brazilië
Gerholdt

Amazone

Manaus is een enorme grote bedrijvige stad midden in het Amazone gebied. Uit de vele aanbieders van boottickets naar Belem kon ik een moeilijke keuze maken. Volgens de Lonely Bijbel moest ik oppassen geen ticket te kopen bij een niet officiele verkoper die er heel officieel uitziet. Van zulke adviezen wordt ik behoorlijk wantrouwig. Bij een verkoper die mij een ticket aanbood voor Rs 150,-- had ik geen prettig gevoel. De enige boot die ik bij hem zag was op plaatjes., en daar kun je niet mee varen. Na wat gedwaal kwam ik eindelijk bij de haven waar ik heel veel boten zag en heel veel verkopers.

Nadat ik mijn ticket voor een 4 daagse boottocht van Manaus naar Belem geboekt had nam ik mijn intrek in een iets duurder hotel dan door de Lonely werd aanbevolen. Ik vond dat ik, maar vooral mijn pijnlijke voetjes, dat hadden verdiend na het Hiken, zo durf ik die ¨wandeling¨ nu wel te noemen,

Na een heerlijke douche en een mini siesta ben ik de stad ingegaan met de geruststellende woorden van de portier: ¨zie je die straat daar…., daar moet je niet komen, en die straat daar, moet je ook niet komen¨ waarbij hij de poef, poef, geluiden van een pistool nadeed.

Fijn reizen dacht ik nog, als ik voor mijn veiligheid alleen maar op mijn hotelkamer mag verblijven. Dus borst vooruit, schouders naar achteren, kop omhoog en met een stoere blik in mijn ogen ging ik de poef poef straatjes door. Waarbij ik belandde op een plein waar mensen om een bbq en koelboxen met bier en sterkere dranken naar de muziek luisterden. Her en der werd er obsceen gedanst. Ik nestelde mij als en local tussen de nachtelijke feestgangers, kocht een biertje en een stokje met gegrilde vlees en observeerde het gebeuren om mij heen. Regelmatig kwamen er zeer vriendelijke nieuwe vrienden bij mij zitten die graag een biertje van mij wilde of gewoon mijn blikje bier pakte en de laatste slokje daaruit drunken. Boos liepen ze wel, als bleek dat ik mijn blikje zelf leeg had gedronken. Hoe durfde ik…..

Na een gezellige avond op het plein, een goede nachtrust, boodschapjes doen voor op de boot en een stevige lunch meldde ik mij om 13.30 uur aan de haven bij de ticketverkoper, die er gelukkig nog was!!! Hij begeleide mij naar de boot die mij naar Belem zou varen. Van de Rs. 160,-- die ik aan hem voor de overtocht betaald had, rekende hij Rs. 140,-- af bij de rederij. Verdorrie, heb ik me weer Rs. 20,-- laten naaien!!! Per direct besloot ik vanaf nu nergens, maar dan ook nergens meer fooi te geven.

Tot nu toe ben ik in de afgelopen 3 weken al voor ongeveer $ 80,-- kwijt aan slechte wisselkoersen op de zwarte markt, teveel betalen voor taxis en zelfs bussen, of andere aangekochte zaken.

Over de boottocht over de Amazone valt weinig te melden. Dag 1 is leuk, opwindend en interressant. Gezellig tussen de Brazillianen in de hangmat en je ogen uit kijken naar het tropische regenwoud, wetende dat je daar midden doorheen vaart. Dag 2, ga je meer praten met je mede passagiers en beginnen de mannen uit verveling om 8.00 uur ´s ochtends al aan het bier. Dag 3, dan heb je dat bos wel gezien, wil je wel eens wat anders warm eten dan spaghetti, rijst, bruine bonen en rundvlees en verlang je weer naar een normale douche, toilet en bed.

Foto's

709de.bmp
709de.bmp
Gerholdt
8047d.bmp
8047d.bmp
Gerholdt