In beeld: ’s werelds kleurrijkste meren image
Bob

In beeld: ’s werelds kleurrijkste meren

Bij sommige meren lijkt het net alsof er een flinke bak verf doorheen is gegooid om die bijzondere kleur te krijgen. Niks is minder waar. Het water dankt haar kleur aan de natuur. Columbus brengt acht meren met alle kleuren van de regenboog voor je in beeld.

Peyto Lake





Peyto Lake in Canada. (Foto: RR roosje64)



De heldere turquoise kleur van dit meer in Alberta, Canada is prachtig, het verhaal erachter is iets minder kleurrijk. De Peyto gletsjer zorgt ervoor dat miljoenen minuscule rotsdeeltjes in het meer verdwijnen, die in samenspel met de zon deze kleur veroorzaken. Die rotsdeeltjes komen in het meer doordat de gletsjer aan het afbrokkelen is, zo’n zeventig procent van de oorspronkelijke omvang is al verloren gegaan. Op den duur zal de gletsjer aan de Icefields Parkway misschien wel helemaal verdwijnen, en daarmee ook de kleur van het meer. Maar voor nu kunnen we nog van dit fantastische turquoise natuurverschijnsel genieten.



Emerald Lakes





De groene meren van Esmerald Lakes. (Foto: RR tiesklievelink)



In Tongariro National Park in Nieuw-Zeeland heb je een twaalf kilometer lange wandelroute: de Tongariro Alpine Crossing. Deze hike leidt je langs de Emerald Lakes, drie indrukwekkende groene meren. Ze komen aan deze kleur door de opgeloste vulkanische mineralen, afkomstig van het landschap dat vrijwel helemaal bestaat uit vulkanisch terrein.



Laguna Colorada





Flamingo's bij Laguna Colorada. (Foto: RR Jan-Petra)



Bolivia’s Laguna Colorada, ook wel de Red Lagoon genoemd, dankt zijn kleur aan de afzetting van een algensoort die in het meer leeft. Deze algen zijn bovendien een goede voedingsbron voor flamingo’s. Die kom je hier dan ook in grote getalen tegen.



Grand Prismatic Spring





Kleurenfestijn bij Yellowstone National Park. (Foto: RR jortgerritsen)



Een van de bekendste meren van de Verenigde Staten is ook gelijk de meest kleurrijke. Bij Grand Prismatic Spring in Yellowstone National Park spot je alle kleuren van de regenboog. Dit komt door de gepigmenteerde bacteriën die in deze warmwaterbron leven.



Lake Pukaki





Het auw-zo-pijnlijk-blauwe meer Lake Pukaki. (Foto: RR Diana)



Nog een mooie in Nieuw-Zeeland: Lake Pukaki. Dit meer is wel 53 kilometer lang, en als het zonnetje erop schijnt, word je getrakteerd op een onnatuurlijke, bijna neppe blauwe kleur. Toch is het er écht! De fijngemalen rotsdeeltjes zorgen voor de kleur.



Lake Retba





Het roze meer. (Foto: RR mselderhuis)



Lake Retba, dat beter bekend is als het roze meer, Lac Rose, is de 'Dode Zee' van Senegal. Het bevat zestig keer meer zout dan de zee en zit vol mineralen. De Dunaliella Salina alg leeft in het meer, wat ook de bijzondere kleur veroorzaakt. Die kleur kan overigens veranderen, van rose-achtig tot lichtpaars, al naar gelang het moment van de dag.



Meren bij Band-e Amir





Band-e Amir. (Foto: Afghanistan Matters, Flickr.com)



Omgeven door het Hindoekoesj gebergte en gelegen in Afghanistans eerste nationale park, Band-e Amir, liggen deze diepblauwe meren. Je vindt er in totaal zes, die worden gescheiden door natuurlijke dammen van kalksteen.



Lake Hillier





Ja, ook Lake Hillier is puur natuur. (Foto: Wikimedia Commons)



Dit meer in Australië is roze, maar dan ook écht knalroze. Hoe het water aan deze kleur komt is nog een mysterie, maar wetenschappers wijten het aan de bacteriën die erin leven. Gelegen op Middle Island steekt het bubblegum-roze meer fel af tegen de rest van de omgeving.