Bolivia Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Bolivia, Zuid- Amerika

Gepubliceerd: 15 aug 2012
0

Bolivia is vooral bekend van de llama’s en de poncho’s, van het Andesgebergte en de ijle klanken van de panfluit. De helft van Bolivia ligt echter een stuk lager en is grotendeels bedekt met tropische bossen. Moeder Aarde heeft in de Boliviaanse Amazone soms vreemde kostgangers.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst Wim Kamerbeek, Fotografie divers

Pachamama is boos

“Je spreekt Spaans en Engels. Je bent een verstandige vent. Don’t worry; you’ll be fine,?? had Steve gisteren gezegd toen hij me aannam. Nu ik met Emmett op stap was om de laatste inkopen te doen voor we de jungle introkken, vroeg ik me ernstig af of ik wel ‘fine’ zou zijn en hoe lang ik dat zou volhouden. Emmett was een slanke vijftiger, pokdalig gezicht, spierwitte huid, bril, zwarte kleding, zware hoge schoenen. Emmett was als monteur ingevlogen door een Amerikaans houthandelbedrijf dat een kapconcessie in San Ignacio de Moxos had gekocht. Ik was aangenomen als tolk voor de vier Amerikanen die in een kamp in de jungle samen met zo’n tachtig Bolivianen bomen kapten voor de export. Ik zou de volgende dag met Emmett per lijnvlucht van Santa Cruz naar Trinidad vliegen en van daaruit met een privé-vliegtuigje naar San Ignacio. Ook voor een immigrant als ik was dat een fraaie toeristische rondreis. Van een miljoenenstad op de oostelijke savannes naar een departementshoofdstad (50.000 inwoners) in het Amazonestroomgebied in het noorden, naar een dorp (3.000 mensen) honderd kilometer in de jungle, naar een kampement nog dieper in de jungle met 84 bewoners.

Vandaag was ik al begonnen met werken door Emmett wegwijs te maken in Bolivia. De paar dingetjes die hij nog nodig had (sluitringetjes, duct-tape, pindakaas en een blikopener) hadden we allemaal zo gevonden, maar toen wilde hij een buitensportwinkel bezoeken om te kijken naar wapens. Hij had me verteld dat hij sluipschutter was geweest in de Vietnam-oorlog, dat hij veertig manieren kende om iemand te doden, dat hij een voorwaardelijke veroordeling had lopen in Oregon wegens een barbrawl, dat hij met toestemming van de reclassering naar Bolivia was gereisd, dat hij alcoholist was maar al vier maanden niks had gedronken, dat zijn gewelddadige vrouw hem achterna zat met koekenpannen en dat hij het liefst knutselde aan de zware dieselmotoren van grondverzetmachines en generatoren. Emmett was bovendien hardhorend geworden van alle motorgeluiden en hij sprak geen woord over de grens. Hij liet ook nog doorschemeren dat hij thuis tegen betaling mensen een ongeluk liet krijgen. Emmett was het materiaal waar Jerry Springer zijn beste shows uit brouwde en tot nu toe vond ik hem wel aardig, maar was ik ook buitengewoon op mijn hoede. Ik zette hem af bij zijn hotel. Mijn eerste werkdag had ik overleefd. Geen geringe prestatie.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Bolivia artikelen
Foto-album
Bijzonder: een man zijn barre tocht door de zoutwoestijn

07 okt 2016, Mateusz Waligóra had één doel: de oversteek maken over de Salar de Uyuni, ’s werelds grootste zoutvlakte gelegen in Bolivia. Alleen. De bijzondere tocht leverde prachtige plaatjes op en een unieke ervaring voor Mateusz zelf.

0
Foto-album
Adembenemende nachthemel in Salar de Uyuni

26 aug 2016, Salar de Uyuni is ’s werelds grootste zoutvlakte in Bolivia. Het is een populaire plek voor reizigers die het bijzondere land bezoeken. Ben jij ook van plan die kant op te gaan of ben je aan het twijfelen, bekijk dan deze wonderlijke beelden. Pr...

3
Reisnieuws
Danger: de 10 gevaarlijkste plekken op aarde

23 aug 2016, Laat je niet verleiden door de schoonheid van sommige bestemmingen! Schoonheid en levensgevaar gaan op sommige plekken hand in hand. Zoals op deze verraderlijke terreinen.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.