Wildlife Reisgids

Wildlife header image
foto: Reisreporter Deerik

Wint jouw fascinatie het van angst als je oog in oog komt te staan met één van ’s werelds meest indrukwekkende diersoorten? Natuurliefhebbers zijn over het algemeen groot fan van het spotten van wildlife en de bijbehorende adrenaline. Bij wildlife denken veel mensen gelijk aan Afrikaanse safaritochten met leeuwen, olifanten en neushoorns. Afrika is een van de meest fascinerende continenten van de wereld met traditionele bevolkingsgroepen en een rijke cultuur. Al eeuwenlang hebben de Afrikaanse vlakten en de wilde dieren die er leven mensen gefascineerd. Je kunt in Afrika verschillende safaritochten maken, waaronder de klassieke game drives. Hierbij ga je in een open jeep met een lokale gids door de natuur, op zoek naar wilde dieren. In Namibië kun je bijvoorbeeld prachtige tochten maken, waarbij je grote kans hebt op het spotten van wilde olifanten, wildebeesten en zelf cheeta’s. Maar wildlife spotten kan ook op heel andere bestemmingen. Elk continent telt zijn eigen bijzondere dieren en er zijn ontzettend veel reizen die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van wildlifereizen. Heb je weleens overwogen om rendieren te spotten in het magische Lapland? Of orang-oetans te bewonderen in de jungle van Maleisië? Een bijzondere ervaring die je echt in contact brengt met de natuur. En omdat je deze herinneringen hoogstwaarschijnlijk wilt vastleggen op de gevoelige plaat, hebben we nog een aantal fotografietips voor je.

Zo maak je de mooiste wildlife foto’s

1. Ken je dieren
Lees je in over de dieren die je wilt fotograferen en leer ze te observeren. Zo kun je anticiperen op hun gedrag en maak je mooiere foto’s. Voorbeeldje: als je ziet dat hengsten onrustig zijn, kun je er vergif op in nemen dat er een spectaculair gevecht zal volgen.

2. Bigger is better
Wat betreft lenzen althans. Als je dieren fotografeert, wil je ze zo dicht mogelijk naderen zonder ze af te leiden of zelf gevaar te lopen. Kies een 300 of 400mm lens. Om vogels goed te fotograferen, heb je een 400 tot 600mm lens nodig.

3. Heb oog voor het oog
Wanneer je dieren van dichtbij fotografeert, is het belangrijk om op de hoogte van de ogen scherp te stellen. Ogen spelen namelijk een cruciale rol in een foto.

4. Ken je camera
Als je goed overweg kunt met je apparatuur, kun je snel reageren. Iets wat vaak nodig is in de dierenfotografie.

5. Respect!
Het lijkt voor de hand te liggen, maar veel fotografen houden zich er niet aan: toon respect voor het dier. Ga er niet achter aan sjokken, forceer niets. Dat irriteert het dier en kan zelfs tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Tip: schaf onze wildlifeplanner aan, waarin de juiste reistijden en adviezen worden gegeven die de spotkans van de meest indrukwekkende dieren vergroot. 

Deze Reisgids is samengesteld door het reismagazine Columbus Travel.

Laatste tips over Wildlife

Tijdens mijn eerste week in Australië, zijn we wezen kamperen in Port Stephens. Deze possum vermaakte zich op de camping. Het was mijn eerste ontmoeting met...

>>

Tijdens mijn eerste week in Australië, zijn we wezen kamperen in Port Stephens. Deze possum vermaakte zich op de camping. Het was mijn eerste ontmoeting met...

>>

Deze vlinder staat al heel lang klaar om te plaatsen, maar ik kon de naam niet vinden. Nu heb ik hem eindelijk: het is de Papilio demodocus, een vlinder uit ...

>>
Laatste Wildlife Artikelen

Met onze reisgids Wildlife ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Video
Awh, is dit het schattigste olifantenfilmpje ooit?

Nieuw zijn in een groep is altijd even spannend. Zo ook voor het vier maanden oude en verweesde olifantje Dok Geaw. Gelukkig wordt hij met open armen, uhh, flaporen ontvangen.

0
Reisnieuws
Jij hebt de Columbus-factor! De prijswinnaar is...

Elke Columbus-editie staat een nieuw thema centraal. Dat was dit keer 'wonderbaarlijk wildlife'. Je kon tot 1 mei aantonen dat jij over de Columbus-factor beschikt. Daar hoefde je alleen maar je beste wildlife reisfoto met tip óf review voor in t...

6
Reisnieuws
Effe lachen met de Comedy Wildlife Awards-winnaars

In het kader van de Comedy Wildlife Photography Awards stuurden diverse fotografen hun meest hilarische dierenopnames in. Wedden dat je in een deuk ligt na het zien van de winnaars van 2016? Welke vind jij het leukst?

4