Safari Reisgids

Safari header image
foto: Reisreporter ErictKindt

Op safari gaan is onlosmakelijk verbonden met Afrika. Het continent beschikt over een ongekende hoeveelheid natuurlijke rijkdommen. Naast de illustere Big 5 – olifant, neushoorn, leeuw, luipaard, buffel – vormen uitgestrekte vlaktes en onherbergzame gebieden het décor voor unieke flora en fauna. Het is niet gek dus dat enkele van ’s werelds mooiste wildreservaten in Afrikaanse landen liggen. Bovendien leven stammen er nog volgens eeuwenoude tradities en rituelen. Hoewel landen als Zuid Afrika, Tanzania en Kenia geregeld in de schijnwerpers staan is het ook in landen als Namibië, Botswana, Zambia, Zimbabwe en Mozambique genieten geblazen. Kortom, zuidelijk Afrika is dé bestemming voor een safari.

Het woord, ‘safari’, is een afstamming van het Arabische woord safar dat reis betekent. Een vergelijkbare betekenis heeft het woord in het Swahili: lange reis. Oorspronkelijk verstond men onder het ondernemen van een safari, een expeditie. Vaak ten behoeve van de jacht. Tegenwoordig is een safarireis bij uitstek geschikt voor reizigers die kennis willen maken met Afrika in haar puurste vorm. 

Nationale safari parken

Wildreservaten komen voor in vrijwel ieder land in het zuiden van het continent. In deze parken komen normaliter flora en fauna voor die bescherming genieten. Het wordt ten strengste afgeraden – de dieren zijn wild – om deze gebieden op eigen houtje te verkennen. Maak liever gebruik van een gamedrive of begeleide wandeling. In beide gevallen kunnen de gidsen of parkwachters je van alles bijbrengen over het reservaat en haar bewoners. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om een zogenaamde selfdrive te boeken. Dit type safari is erop gericht de reiziger goed voorbereid en met eigen vervoer de wildernis te laten verkennen. Accommodaties in en rondom deze gebieden zijn er in overvloed. Van kamperen onder de heldere sterrenhemel tot slapen in extreme luxe in een lodge, het kan allemaal. Ook in tentenkampen staat luxe hoog in het vaandel. Ideaal om tot rust te komen na een lange dag en tóch het gevoel te krijgen in de natuur te zijn.

Safari tips

Neem de tijd: De verleiding is vaak groot om zo veel mogelijk te (proberen te) zien in een zo kort mogelijk tijdsbestek. Dit zou echter niet op moeten gaan voor een safari. Wij zeggen: hoe langer je ergens blijft, hoe groter de kans is op bijzondere wildlife ontmoetingen.

Afstand naar ziekenhuis: Houd er rekening mee dat ziekenhuizen en doktersposten schaars zijn in de meeste safarigebieden. Het is aan te raden om, uit voorzorg, een ticket te boeken bij AMREF Flying Doctors (Kenia, Oeganda, Tanzania en Zuid Afrika). In het geval van medische spoed vliegen zij het slachtoffer snel terug naar een gedegen ziekenhuis. De kosten voor de medische ingreep zijn niet inbegrepen bij de boeking.

Goed voorbereid op pad: In de meeste gevallen (gamedrive of begeleide wandeling) stelt de gids reizigers in staat om inkopen te doen voor onderweg. Vraag voor de zekerheid of er onderweg nog meer mogelijkheden zijn om in te slaan. Zorg er ook voor dat uw apparatuur is opgeladen voor vertrek.

Deze Reisgids is samengesteld door het reismagazine Columbus Travel.

Laatste tips over Safari

Deze grote olifant heeft de weg voor ons geblokeerd,Vanzelf sprekend konden we niet verder wee hebben gewacht to hij bereid was te vertrekken en toen konde...

>>

Bij Losai nat.reserve is een prachtige gelegenheid om dieren te fotogreferen. Toen wij er waren waren er weinig jeeps en dat is altij prachtig daar woerd...

>>

Bij ons bezoek aan Uganda zijn we natuurlijk ook naar het Queen Elisabeth park gegaan Wij hebben er drie nachten geslapen speciaal om de leeuwen in de boom t...

>>
Laatste Safari Artikelen

Met onze reisgids Safari ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Reisnieuws
Deze hotelgasten krijgen een leeuwenroedel op bezoek

Het zal je maar gebeuren... Word je wakker, liggen er een paar wilde leeuwen voor je kamer. Het overkwam de gasten van een lodge in Zambia.

0
Reisnieuws
Beestachtig mooi: Afrika’s must-see natuurparken

Wanneer je aan Afrika denkt, komt al snel het woord safari in je op. En dat is niet geheel onterecht, want het continent beschikt over enkele van 's werelds mooiste natuurparken. Deze mag je ab-so-luut niet missen...

0
Video
Spectaculair: wildlife gevecht voor de ogen van toeristen

Wauw! Wat je normaal alleen in de documentaires ziet kregen deze bezoekers van het Zuid-Afrikaanse Kruger National Park gewoon voor hun neus voorgeschoteld. Kan schokkende beelden bevatten, kijken op eigen risico!

0