Reisnieuws

Polen - In de bergen van de bruine beer

Gepubliceerd: 03 mei 2013 0
De beste tips voor een onvergetelijke reis door de Poolse Karpaten, waar je op veel plekken vrijwel de garantie hebt geen mens tegen te komen. Maar wel de bruine beer.

 
Tekst Jona Dekker & Fotografie Michael Dehaspe 
Klauter door grotten en spelonken

In de kalksteenbodem van Zuid-Polen wemelt het van de grotten. Ten zuiden van het stadje Zakopane vind je er alleen al in de vallei Dolina Koscieliska driehonderd. Veel daarvan liggen buiten bereik in de rotswand en zijn lang geleden gevormd door sijpelend water, toen de bodem van de vallei veel hoger lag. Zeven zijn toegankelijk gemaakt voor publiek, één met verlichting en toegangsprijs – hier gaat iedereen heen – en de rest kun je op eigen houtje verkennen. Ga vroeg in de morgen en je waant je een eenzame ontdekkingsreiziger. Wees wel voorzichtig. In de grot Mylna kwam in 1947 een priester om die in zijn eentje de stilte opzocht. Hij verloor zijn toorts, nam een verkeerde afslag en vond nooit meer de weg naar buiten. Pas een jaar later vonden ze zijn lichaam. De twee spannendste grotten Mylna en Smocza Jama zijn weliswaar voorzien van ijzeren kettingen, maar niet verlicht en alleen geschikt voor klauteraars met goede schoenen en zonder hoogtevrees. De toegang vind je door de wegwijzers langs de hoofdweg. Mylna is ongeveer een kilometer lang en op sommige plek heel erg laag (buikschuiven!)Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 40Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...

Door: Roselinde
Een bezoek aan Komodo NP wordt véél duurder

Binnenkort moeten toeristen een smak geld gaan neerleggen voor een tripje naar het Komodo Nationaal Park in Indonesië. Maar waarom eigenlijk?

Binnenkort moeten toeristen een smak geld gaan neerleggen voor een tripje naar het Komodo Nationaal Park in Indonesië. Maar waarom eigenlijk?

4x Europese winterportgebieden weg van de massa

Uhm, hallo-ow! Europa heeft méér berggebieden dan de Alpen. In deze vier onbekendere alternatieven ontsnap je aan de massa en heb je de Tiefschnee nog echt voor jezelf.

Uhm, hallo-ow! Europa heeft méér berggebieden dan de Alpen. In deze vier onbekendere alternatieven ontsnap je aan de massa en heb je de Tiefschnee nog...