Reisnieuws

Tadzjikistan - Slapen in een Kirgizische nomadentent

Gepubliceerd: 06 sep 2012 0
In Tadzjikistan, een van de minst bekende voormalige sovjetrepublieken, trekken Kirgizische nomaden over een magistrale woestenij. Word voor even deelgenoot van hun leven en blijf op eenzame hoogte logeren in een yurt.

Slapen in een Kirgizische nomadententLange tijd was Tadzjikistan door burgeroorlog ontoegankelijk. Maar zelfs nu er al enige tijd vrede heerst, blijft het een van de meest onbekende bestemmingen ter wereld. Ten onrechte: het is een land met een uitzonderlijke natuur en boeiende volkeren, waaronder de jagers en rondtrekkende boeren uit buurland Kirgizië. De wereld van deze nomaden is niet alleen ver weg van Nederland, maar staat zelfs haaks op de overwegend stedelijke, Perzische cultuur van Tadzjikistan.

Het oostelijk deel van de Pamir, een desolate hoogvlakte in het oosten van het land, is hun domein. Via de ruim vier kilometer hoge Kargushpas krijg je toegang tot een onbarmhartig maanlandschap, onderbroken door spiegelende bergmeren. Dwars door het desolate landschap loopt de Pamir Highway, een ogenschijnlijk zinloos stuk asfalt. Langs de weg vind je mistroostige nederzettingen van oude sovjetbarakken, waar werkloze mannen en vrouwen rondlummelen. Aan de horizon zie je verdwaalde plukjes yurts, de traditionele ronde nomadententen.Nabij de grens met Rusland en China ligt het Rangkulmeer, vanwaar je uitzicht hebt op de hoogste toppen van de Pamir. Niet ver van het meer kun je overnachten in een yurt en deelgenoot worden van de nomadencultuur. De matrassen zijn dik, de dekens warm. Dat moet ook: de kou op deze hoogte kan ongenadig zijn. Buiten hoor je jaks, schapen, geiten of kamelen snuiven en met zware hoeven over vegetatieloze grond banjeren.

Een yurt is een soort tent die in heel Centraal-Azië, van Afghanistan tot Mongolië, voorkomt. Het woord is geleend uit het Turks, waar het tegenwoordig synoniem is voor ‘thuisland’. De vorm is rond, zodat je het gevoel hebt terug te zijn in de baarmoeder. De wand, gemaakt van vilt, lijkt op levend weefsel. Het biedt beschutting tegen de snijdende wind die over de Centraal-Aziatische hoogvlakte jaagt.

 Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Duurzame donderdag: haaivriendelijke barrière

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien daarom het loodje. Maar dat hoeft niet!

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien da...

Topblog van de week: de ontspoorde trein

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te nemen op reis. Wij konden niet stoppen met lezen, julie ook?

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te...