Reisnieuws

Djiboutui, Afrika

Gepubliceerd: 06 sep 2012 0
Het tot voor kort door burgeroorlog geplaagde Djibouti geeft nu langzaam maar zeker zijn geheimen prijs – een door tektonische krachten gespleten landschap van geisers, slapende vulkanen, zwarte lavavelden en uitgestrekte zoutvlakten op het laagste punt van Afrika.

Het afrikaanse ijslandDjibouti, een ministaat die ligt ingeklemd tussen Ethiopië en Somalië, was decennialang een no-go area. Sinds het Oost-Afrikaanse land in 1977 onafhankelijk werd van Frankrijk, volgde het ene etnische conflict na het andere tussen de bevolkingsgroepen Afar en Issa. Gelukkig is de rust sinds het vredesakkoord in 2001 teruggekeerd en is het hele land nu één grote ontdekking. Natuurliefhebbers beweren stellig dat Djibouti – dat krap de helft van Nederland beslaat – het Afrikaanse equivalent van IJsland is. Niet in de laatste plaats om de tektonische krachten die zich laten gelden. De continentale platen van Afrika en Arabië worden hier langzaam maar zeker uit elkaar getrokken, wat in het binnenland leidt tot betoverende landschappen met bizarre rotsformaties, geisers en luid rommelende heetwaterbronnen.Zo ligt in de Danakilwoestijn, in het noordelijke puntje van de Grote Riftvallei, een glinsterende witte vlakte onder een genadeloze zon. Het gebied is gortdroog en wordt gegeseld door een genadeloze woestijnwind – niets wil hier groeien of leven. Hier, zo’n 155 meter onder zeeniveau, ligt Lac Assal, het meer dat dit buitenaardse landschap heeft gevormd. Het wordt gevoed met zeewater dat binnenstroomt via diepe, ondergrondse scheuren in de aardkorst. Bij een temperatuur die in de zomer kan oplopen tot 50 °C, verdampt het meer in rap tempo. Dat heeft geleid tot een enorme zoutvlakte. Misschien niet de grootste ter wereld – die eer gaat naar de 12.000 vierkante kilometer grote Uyuni in Bolivia – maar wel eentje waar het labeltje ‘toeristische trekpleister’ nog niet aan hangt. Een wandeling over de 80 meter dikke zoutkorst – die inmiddels een derde van het meer bedekt – is een uitzonderlijke ervaring. Het zout kraakt onder je voeten alsof je op verse sneeuw loopt. Het is een surrealistische gewaarwording op een van de heetste plekken op aarde.Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...