Reisnieuws

Kroatië - Roadtrip door klein-Italië

Gepubliceerd: 06 sep 2012 0
Vijgen, wijn, truffels, olijfolie, een zeer divers aanbod van lokale dranken, kleine vestingsteden op heuvels, amfitheaters van duizenden jaren oud en woeste groene bergen. Dat klinkt als een aantrekkelijke beschrijving van Italië. Maar wie de moeite neemt even de Adriatische Zee over te steken zal merken dat daar een land wacht dat voor Italië niet onderdoet.Fotografie Tim JohannisRoadtrip door klein-Italië’s Ochtends vroeg om half acht staat Pipe ongeduldig te wachten. Hij gaat vandaag een jonge hond trainen naar truffels te zoeken. Een oud, klein en rustig hondje is mee om in elk geval de vangst te garanderen. De jonge hond, Gypsie, springt als een gek door het bos. De baas schreeuwt hem toe; ‘blijf rustig en zoek, zoek, zoek!’ En dan gebeurt het. Aan de voet van weer een eikenboom begint de jonge hond zachtjes te janken, en gaat dan woest met zijn poten in de aarde graven. Pipe rent op de hond af en duwt hem weg. Terwijl zijn rechterhand zoekt naar hondenbrokjes in zijn jaszak is zijn linkerhand al aan het graven met een daartoe bestemd schepje. Als een archeoloog gaat hij te werk, laagje voor laagje. En langzaam komt zo de witte truffel naar boven. ‘Het is maar een kleintje, zo’n 3 gram,’ verzucht hij. Maar door de dikke aarde heen ruikt de truffel fantastisch. En ook drie gram is weer 15 euro op de markt. De honden vinden niet veel meer, de paar uurtjes die ze deze ochtend krijgen. Op de terugweg komt een dikke man, Vittorio, uit de bossen met zijn twee hondjes. Steunend laat hij zijn vangst zien. ‘De zomer is te warm geweest, dit wordt geen goede herfst,’ bespreken de twee truffeljagers.Het is niet moeilijk om hier in Motovun, een schilderachtig klein toeristisch stadje op een heuveltop in het centrum van Istrië, een truffelzoeker te vinden. Sta gewoon vroeg op, zoek naar bij voorkeur een oude Renault 4 met wat honden in de achterbak en probeer je erbij aan te sluiten. Of ga naar de bossen onderaan de heuvel, zoek een plek waar tien auto’s verdacht geparkeerd staan en ga af op het geluid van de belletjes die de honden meestal met zich meedragen.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Ontmoet Jan Franke onze man in het Midden-Oosten

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journalist en producent het échte verhaal over de Arabische wereld te vertellen. 

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journal...

Maximaal genieten van mini Amsterdam

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wringt zich in allerlei bochten om Amsterdam tot Madurodamachtige dimensies te reduceren. Kijk je mee?

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wring...